Annons

Storägare vill ha bort Zuckerberg som Facebook-ordförande

Mark Zuckerberg, grundare av Facebook, ifrågasätts av några av bolagets ägare.
Mark Zuckerberg, grundare av Facebook, ifrågasätts av några av bolagets ägare. Foto: Marlene Awaad
Flera pensionsfonder med stort ägande i Facebook vill att Mark Zuckerberg frånträder rollen som styrelseordförande, skriver New York Post.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En av dem, Scott Stringer som är finansansvarig för New Yorks pensionsinvesteringar, sade i ett uttalande att en oberoende ordförande behövs för att driva Facebook framåt och återfå förtroendet från amerikanska allmänheten och investerare.

Kritiken mot Mark Zuckerberg kommer efter en rad skandaler i år. Det började med vårens dataskandal kring Cambridge Analytica, följt av förra veckans besked från företaget om att hackare har kommit åt information från 30 miljoner användare.

Läs mer: Det här kom hackarna över i attacken mot Facebook

Samtidigt har en grupptalan mot Facebook från 2016 om bolagets överskattade reklammätningar utökats med anklagelser om att man var medvetna om detta redan 2015 men valde att undanhålla informationen från annonsörer i över ett år. 

New Yorks pensionsfond sitter idag på 4,7 miljoner aktier i Facebook värda 747 miljoner dollar. Det är en bråkdel jämfört med Zuckerbergs ägande vilket ger honom en röstandel på nästan 60 procent. Därmed är det osannolikt att Facebook-grundaren ger gehör för kraven och stiger åt sidan, enligt tidningen. 

Läs mer: Så påverkade Cambridge Analytica det amerikanska valet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies