Annons

Storägaren avslöjar: Vois värdering rusar till 3 miljarder

Vostok New Ventures vd Per Brilioth.
Vostok New Ventures vd Per Brilioth.
Vostok New Ventures skriver upp sin värdering av elscooterbolaget Voi från en till tre miljarder kronor. Det framgår av investmentbolagets kvartalsrapport – som fick aktien att stiga. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investmentbolaget Vostok New Ventures tog ett glädjeskutt på börsen under onsdagsmorgonen sedan man gått ut med siffrorna för det fjärde kvartalet. Vid 11-tiden hade aktien dock fallit tillbaka och handlades bara en halv procent högre än tisdagens stängningskurs. (Följ kursen här.)

Resultatet för det fjärde kvartalet uppgick till 87,2 miljoner dollar. Resultat per aktie uppgick under kvartalet till 1,12 dollar.

Bolaget konstaterar i bokslutet att 2019 var ett händelserikt år. En försäljning av Avito, en extrautdelning på 215 miljoner dollar, samt återköp och inlösen av obligationer var några av höjdpunkterna.

I svenska kronor uppgick substansvärdet till 92,63 kronor i slutet av december.

Det senaste året har det svenska elscooterbolaget Voi seglat upp som Vostok New Ventures tredje största innehav – efter den franska delningstjänsten Blablacar och den brittiska digitala vårdgivaren Babylon.

Per den sista december värderar Vostok New Ventures sitt innehav på 32,7 procent av Voi till 985 miljoner kronor, eller 102,4 miljoner dollar.

Det innebär att hela bolaget nu värderas till drygt 3,1 miljarder kronor, eller 323 miljoner dollar, enligt finanschefen Nadja Borisova. 

Vois värdering trefaldigas därmed på ett bräde.

”Värderingen är baserad på den senaste investeringsrundan från november i fjol”, säger hon till Di Digital.

Investeringsrundan hon syftar på låg på knappt 820 Mkr, 85 miljoner dollar, där Vostok New Ventures gick in med drygt hälften av kapitalet.

Totalt har Vostok New Ventures sedan starten av Voi sommaren 2018 investerat 585 Mkr, eller 60,8 miljoner dollar, i bolaget och är därmed dess största ägare. 

Läs mer: Techmiljardärer är hemliga delägare i Voi 

I rapporten skriver Vostok New Ventures att Voi stärker sin position som ”ledande aktör bland de europeiska e-scooterplattformarna” med ett ackumulerat antal turer på mer än 15 miljoner. Siffran jämförs med att Voi nådde sin första miljon turer i mars 2019. 

Också vad gäller intäkter sticker Voi ut, enligt rapporten. Intäkterna var 20–21 gånger så höga på årsbasis under höstmånaderna, heter det. 

Läs mer: Voi utesluter inte förvärv: ”Vi ska vara lönsamma senast 2022”

Enligt vad vd:n Fredrik Hjelm tidigare uppgivit så omsatte Voi i fjol ”100-tals miljoner kronor”.

”Detta drevs av ett ökat antal skotrar men också av fler turer per skoter och högre intäkter per åktur. Vi är mycket exalterade över 2020 där vi räknar med att intäkterna kommer att fortsätta växa, om än inte med 20x…” skriver Vostok New Ventures i rapporten.

Vostok New Ventures lyfter även fram att Voi stärkt sitt team under de senaste 12 månaderna. Mathias Hermansson, tidigare finanschef för MTG och Veoneer, har anslutit som finanschef. Dessutom har David Almström, tidigare på Ericsson och Spotify, rekryterats till rollen som produktchef. 

Läs mer: Per Brilioth får sitta kvar efter bråket: ”Bara i Nordkorea får man 99 procents stöd” 

Läs mer: Vostok-vd:n besviken på svenska storägaren efter striden 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer