Hoppa till innehållet

Storägaren avslöjar: Vois värdering rusar till 3 miljarder

Vostok New Ventures skriver upp sin värdering av elscooterbolaget Voi från en till tre miljarder kronor. Det framgår av investmentbolagets kvartalsrapport – som fick aktien att stiga. 

Vostok New Ventures vd Per Brilioth.
Vostok New Ventures vd Per Brilioth.

Investmentbolaget Vostok New Ventures tog ett glädjeskutt på börsen under onsdagsmorgonen sedan man gått ut med siffrorna för det fjärde kvartalet. Vid 11-tiden hade aktien dock fallit tillbaka och handlades bara en halv procent högre än tisdagens stängningskurs. (Följ kursen här.)

Resultatet för det fjärde kvartalet uppgick till 87,2 miljoner dollar. Resultat per aktie uppgick under kvartalet till 1,12 dollar.

Bolaget konstaterar i bokslutet att 2019 var ett händelserikt år. En försäljning av Avito, en extrautdelning på 215 miljoner dollar, samt återköp och inlösen av obligationer var några av höjdpunkterna.

I svenska kronor uppgick substansvärdet till 92,63 kronor i slutet av december.

Det senaste året har det svenska elscooterbolaget Voi seglat upp som Vostok New Ventures tredje största innehav – efter den franska delningstjänsten Blablacar och den brittiska digitala vårdgivaren Babylon.

Per den sista december värderar Vostok New Ventures sitt innehav på 32,7 procent av Voi till 985 miljoner kronor, eller 102,4 miljoner dollar.

Det innebär att hela bolaget nu värderas till drygt 3,1 miljarder kronor, eller 323 miljoner dollar, enligt finanschefen Nadja Borisova. 

Vois värdering trefaldigas därmed på ett bräde.

”Värderingen är baserad på den senaste investeringsrundan från november i fjol”, säger hon till Di Digital.

Investeringsrundan hon syftar på låg på knappt 820 Mkr, 85 miljoner dollar, där Vostok New Ventures gick in med drygt hälften av kapitalet.

Totalt har Vostok New Ventures sedan starten av Voi sommaren 2018 investerat 585 Mkr, eller 60,8 miljoner dollar, i bolaget och är därmed dess största ägare. 

Läs mer: Techmiljardärer är hemliga delägare i Voi 

I rapporten skriver Vostok New Ventures att Voi stärker sin position som ”ledande aktör bland de europeiska e-scooterplattformarna” med ett ackumulerat antal turer på mer än 15 miljoner. Siffran jämförs med att Voi nådde sin första miljon turer i mars 2019. 

Också vad gäller intäkter sticker Voi ut, enligt rapporten. Intäkterna var 20–21 gånger så höga på årsbasis under höstmånaderna, heter det. 

Läs mer: Voi utesluter inte förvärv: ”Vi ska vara lönsamma senast 2022”

Enligt vad vd:n Fredrik Hjelm tidigare uppgivit så omsatte Voi i fjol ”100-tals miljoner kronor”.

”Detta drevs av ett ökat antal skotrar men också av fler turer per skoter och högre intäkter per åktur. Vi är mycket exalterade över 2020 där vi räknar med att intäkterna kommer att fortsätta växa, om än inte med 20x…” skriver Vostok New Ventures i rapporten.

Vostok New Ventures lyfter även fram att Voi stärkt sitt team under de senaste 12 månaderna. Mathias Hermansson, tidigare finanschef för MTG och Veoneer, har anslutit som finanschef. Dessutom har David Almström, tidigare på Ericsson och Spotify, rekryterats till rollen som produktchef. 

Läs mer: Per Brilioth får sitta kvar efter bråket: ”Bara i Nordkorea får man 99 procents stöd” 

Läs mer: Vostok-vd:n besviken på svenska storägaren efter striden 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera