Annons

Storägaren bekräftar: Voi på väg att stänga miljardrunda

Vostok New Ventures vd, Per Brilioth och Fredrik Hjelm, Voi Technologys medgrundare och vd.
Vostok New Ventures vd, Per Brilioth och Fredrik Hjelm, Voi Technologys medgrundare och vd. Foto: Josefine Stenersen/Evelina Carborn
I en intervju med Di Digital bekräftar Per Brillioth, Vostok New Ventures vd, att elscooterbolaget Voi är på god väg att stänga en miljardrunda. Riskkapital-vd:n stänger inte heller dörren för en ytterligare större investering i närtid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital kunde, med hjälp av källor, i augusti avslöja att Voi uppvaktar finansiärer. Med hjälp av investmentbanken Goldman Sachs som rådgivare sökte det svenska elscooterbolaget omkring 1 miljard kronor i nytt kapital.

Vostok New Ventures är en av storägarna i Voi och har varit med från början när bolaget grundades. 

Det börsnoterade riskkapitalbolagets vd Per Brilioth bekräftar i en intervju med Di Digital att Vostok New Ventures är mitt i arbetet med att hjälpa elscooterbolaget att få till finansieringen, som i princip ska vara i hamn.

”Pengarna har inte flyttats över till kontot än, det är kvar att göra och det ska man vara ödmjuk för men jag har inga som helst tvivel om att rundan kommer att stängas. Vi kan inte stoppa in en miljard själva men en bra bit av det och kommer göra det”, säger han.

Framför allt är det Vois stora utrullning i Tyskland som kräver nya pengar. Det handlar helt enkelt om att köpa in hårdvaran, elscootrarna, och ställa ut på gatorna.

Under det dryga år som elscootrarna funnits i Europa har ett otal aktörer hängt med trenden och lanserat sina fordon på städernas gator. Bara i Stockholm har nio aktörer lanserat sina elscootrar.

Per Brilioth tror att marknaden kommer att sätta sig i sinom tid och han ser framför sig att mindre aktörer kommer falla bort eller bli uppköpta av större aktörer, som har mycket riskkapital i plånboken att spendera.

”Det här kommer konsolideras. Dels av marknadskrafter men också att städer inte kommer vilja ha så många aktörer, då kommer man välja de som kan visa tydligt att man kan driva stora flottor på ett effektivt sätt. Det ska vara rent, snyggt och säkert. Det kommer finnas mer att investera i framåt, bortom den här miljarden i Voi.”

I maj värderade ni Voi till ungefär 1 miljard kronor. Hur ser du på värdeutvecklingen i Voi över tid?

”Det kommer förändras i närtid. Miljarden är absolut inte relevant längre. Tittar man på intäkterna i år och de investeringar vi gör så kommer värderingen vara fyra eller fem gånger högre till nästa år. Då ter sig både en och tre eller fyra miljarder som en väldigt bra 'risk-reward'.”

Hittills har Voi tagit in drygt 700 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns – utöver Vostok New Ventures – svenska Creandum, brittiska Balderton Capital och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer