Annons

Storägaren efter flopparna med Uber och Wework: Jag är skamsen

Masayoshi Son är grundare av och styrelseordförande för jättefonden Softbank.
Masayoshi Son är grundare av och styrelseordförande för jättefonden Softbank. Foto: Daiki Katagiri
Softbanks grundare Masayoshi Son är ”generad” över hur jättefondens portfölj utvecklats i spåren av Weworks inställda notering och Uber kräftgång på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringskonglomeratet Softbanks grundare Masayoshi Son skäms över hur portföljen utvecklats på senare tid, vilket lett till ett 30-procentigt fall i aktiekursen för moderbolagets aktie sedan i april.

Grundarens uttalanden för Nikkei Business gjordes efter en stormig tid för två av Softbanks nyckelinnehav: Wework och Softbank.

Resultaten för Softbank har hittills inte varit lika omedelbara som väntat, sade Masayoshi Son till den japanska tidningen.

”Det gör mig generad och otålig”, sade Masayoshi Son.

Grundaren påpekade samtidigt att avkastningshorisonten är lång, planen för Softbank är 30 år och hans vision sträcker sig så långt som 300 år.

”Vi har bara börjat och jag känner att det finns gigantisk potential”, sade han.

Strategin är att investera i bolag som delar synen att artificiell intelligens, AI, kommer förändra världen. För att hitta tillväxt har Masayoshi Son allt mer riktat uppmärksamhet mot Sydostasien, sade han vidare.

”Jag har alltid tittat på USA och Kina med avundsamhet, sett till marknadernas skala, men nu är tillväxten glödhet för bolag som kommer från små marknader i Sydostasien.”

Softbanks investeringskonglomerat har de senaste åren tagit form med investerande av saudiska oljepengar via den så kallade Visionsfonden, som investerat 100 miljarder dollar med siktet inställt på att ställa om Saudiarabien från dess oljeberoende. För närvarande arbetar Softbank med en andra fond, Vision II.

Kapitalanskaffningen har dock stött på problem, enligt rapporter i flera medier, efter att storinnehavet Weworks börsnotering kollapsat och innehav som Uber genomfört notering och aktiekursen därefter fallit brant. 

Det har fått investerare att skruva på sig i frågan om Softbank-grundarens förmåga att växla upp förlustdrivande techbolag till lönsamma affärer.

(Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer