Hoppa till innehållet

Storägaren förlorar striden i rätten mot heta miljardbolaget

Truecaller har under våren stämts av storägaren Stefan Lennhammer, som anklagat techbolaget för ”sabotage” mot hans planer att sälja aktier. Nu är striden avgjord till Truecallers fördel – efter att hovrätten beslutat att inte ta upp fallet.

Till vänster: Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Till höger: Stefan Lennhammer.
Till vänster: Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Till höger: Stefan Lennhammer.

I december i fjol lämnade affärsmannen Stefan Lennhammer, en av Truecallers TRUE B +1,80%Dagens utveckling första investerare, rollen som styrelseordförande för kommunikationsappen. Han hade då suttit på posten i hela åtta år.

Efter sortin har han hamnat i konflikt med grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi.

Stefan Lennhammer har velat sälja sin 8-procentiga ägarandel i Truecaller. Posten kontrolleras genom investeringsbolaget Reeda Capital och värderas till drygt en halv miljard kronor.

Men Truecaller har inte velat lämna ut viktiga nyckeltal, till exempel omsättningen för 2018, till Stefan Lennhammer i förväg.

Han menade därmed att bolaget aktivt ”saboterat” försäljningsprocessen – och beslutade sig för att dra Truecaller inför domstol

Bolaget har tidigare kallat anklagelserna för ”grundlösa”, rapporterade Breakit.

Läs mer: Så mycket betalade Truecaller för sitt indiska förvärv 

Tingsrätten gav i början av juni Truecaller rätt i saken. Stefan Lennhammer och Reeda Capital skulle därmed stå för bägge parters rättegångskostnader på 175 000 kronor.

Stefan Lennhammer gav inte upp utan överklagade beslutet. 

I fredags meddelade dock Svea hovrätt att de inte beviljar prövningstillstånd i målet, kan Di Digital berätta.

”Vi ser fram emot att lägga ärendet bakom oss och fortsätta fokusera på att bygga bolaget och värden för våra samtliga ägare”, säger Truecallers medgrundare och styrelseordförande Nami Zarringhalam i en kommentar.

Stefan Lennhammer menar att tvisten handlar om huruvida Reeda, enligt aktieägaravtalet, ska få rätt till information per omgående. Domstolen har dock inte prövat sakfrågan – det vill säga rätten till information över huvud taget. 

”Sakfrågan kommer nu istället att prövas via skiljedom i handelskammaren. Denna process kommer tyvärr ta ytterligare tid vilket är mycket beklagligt då rätten till information enligt aktieägaravtalet är mycket tydlig”, säger Stefan Lennhammer.

”För Reedas del innebär det att vi kommer ha tillgång till den information vi har rätt till men betydligt senare än vad vi hoppats på”, säger han.

Truecaller har 130 miljoner dagligen aktiva användare globalt, varav majoriteten är bosatta i Indien. Det förlustdrivande bolaget värderades senast till 6,8 miljarder kronor och omsatte under 2017 cirka 108 miljoner kronor.

Fotnot: Denna artikel har efter publicering kompletterats med kommentarer från Stefan Lennhammer och Reeda Capital.

Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera