Annons

Storägaren förlorar striden i rätten mot heta miljardbolaget

Till vänster: Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Till höger: Stefan Lennhammer.
Till vänster: Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Till höger: Stefan Lennhammer.
Truecaller har under våren stämts av storägaren Stefan Lennhammer, som anklagat techbolaget för ”sabotage” mot hans planer att sälja aktier. Nu är striden avgjord till Truecallers fördel – efter att hovrätten beslutat att inte ta upp fallet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I december i fjol lämnade affärsmannen Stefan Lennhammer, en av Truecallers första investerare, rollen som styrelseordförande för kommunikationsappen. Han hade då suttit på posten i hela åtta år.

Efter sortin har han hamnat i konflikt med grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi.

Stefan Lennhammer har velat sälja sin 8-procentiga ägarandel i Truecaller. Posten kontrolleras genom investeringsbolaget Reeda Capital och värderas till drygt en halv miljard kronor.

Men Truecaller har inte velat lämna ut viktiga nyckeltal, till exempel omsättningen för 2018, till Stefan Lennhammer i förväg.

Han menade därmed att bolaget aktivt ”saboterat” försäljningsprocessen – och beslutade sig för att dra Truecaller inför domstol

Bolaget har tidigare kallat anklagelserna för ”grundlösa”, rapporterade Breakit.

Läs mer: Så mycket betalade Truecaller för sitt indiska förvärv 

Tingsrätten gav i början av juni Truecaller rätt i saken. Stefan Lennhammer och Reeda Capital skulle därmed stå för bägge parters rättegångskostnader på 175 000 kronor.

Stefan Lennhammer gav inte upp utan överklagade beslutet. 

I fredags meddelade dock Svea hovrätt att de inte beviljar prövningstillstånd i målet, kan Di Digital berätta.

”Vi ser fram emot att lägga ärendet bakom oss och fortsätta fokusera på att bygga bolaget och värden för våra samtliga ägare”, säger Truecallers medgrundare och styrelseordförande Nami Zarringhalam i en kommentar.

Stefan Lennhammer menar att tvisten handlar om huruvida Reeda, enligt aktieägaravtalet, ska få rätt till information per omgående. Domstolen har dock inte prövat sakfrågan – det vill säga rätten till information över huvud taget. 

”Sakfrågan kommer nu istället att prövas via skiljedom i handelskammaren. Denna process kommer tyvärr ta ytterligare tid vilket är mycket beklagligt då rätten till information enligt aktieägaravtalet är mycket tydlig”, säger Stefan Lennhammer.

”För Reedas del innebär det att vi kommer ha tillgång till den information vi har rätt till men betydligt senare än vad vi hoppats på”, säger han.

Truecaller har 130 miljoner dagligen aktiva användare globalt, varav majoriteten är bosatta i Indien. Det förlustdrivande bolaget värderades senast till 6,8 miljarder kronor och omsatte under 2017 cirka 108 miljoner kronor.

Fotnot: Denna artikel har efter publicering kompletterats med kommentarer från Stefan Lennhammer och Reeda Capital.

Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer