Annons

Storägaren Nordea stryper pengakranen – turbulent för svensk ekonomiapp

Kevin Albrecht är vd för ekonomiappen PFC.
Kevin Albrecht är vd för ekonomiappen PFC. Foto: Press och Amanda Lindgren (Di).
Ekonomiappen PFC har vuxit snabbt i Sverige och nått 100 000 användare. Men våren har varit turbulent, med en hastig vd-rockad och tekniska problem orsakade av kollapsen i Wirecard. Parallellt har storägaren Nordea bestämt sig för att sluta finansiera bolaget, enligt källor till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolaget PFC lanserade i december 2018 en ny ekonomiapp på den svenska marknaden, med en uttalad målsättning att utmana de traditionella bankerna.

PFC tillhandahåller bland annat ett betalkort som användaren laddar med pengar från sitt vanliga bankkonto. Det stora löftet är dock att göra kundernas vardagsekonomi lättare att hantera, genom funktioner i appen som presenterar sparande och utgifter.

Tjänsten har fått fäste på marknaden och enligt egen utsago har PFC runt 100 000 registrerade användare i Sverige. Men tillväxten har varit kostsam.

Under 2019, företagets första hela verksamhetsår, omsatte PFC knappt 13 miljoner kronor och noterade en förlust om 47 Mkr på sista raden.

”Vi hade planerat för en förlust på 50 miljoner kronor, så vi klarade oss till och med lite bättre än förväntat. I fjol stod tillväxten definitivt i fokus till 100 procent, vi investerade i att öka vår användarbas så mycket som möjligt”, säger vd:n Kevin Albrecht.

Han säger att PFC under 2020 lagt mer resurser på att börja tjäna pengar på sin produkt. Bolaget har till exempel nyligen lanserat en premiumversion av appen samt en version som riktar sig till barn och deras föräldrar, vilka bägge kostar 20 kronor i månaden. 

”Grundtjänsten hos PFC ska fortsatt vara gratis. Men när vi släpper nya produkter och funktioner framåt kommer de att bli antingen för betalande premiumkunder eller släppas som rena betalversioner. Enligt vår prognos är det nästa år som intäkterna tar fart på allvar”, säger han.

Kevin Albrecht är en av medgrundarna till PFC. Han fick ta över vd-posten i mars, efter att företrädaren Mattias Malmström slutat i det tysta efter bara två månader på företaget.

”Det var olyckligt. Min bild är att han ändrade sig när han väl kom till företaget. Startupresan passade honom inte helt och hållet, vilket kan vara svårt att veta på förhand.”

Låg det några konflikter bakom beslutet?

”Nej, det fanns inga direkta oenigheter kring våra arbetssätt eller vår strategi. Det blev ett vänskapligt avsked”, säger Kevin Albrecht, som tidigare var teknikchef.

PFC drabbades av ett annat bakslag i slutet på juni när deras betalkort slutade fungera. Det berodde på att de använt sig av det tyska skandalbolaget Wirecard som leverantör.

”Det var en stor chock för oss. Vi valde att börja arbeta med Wirecard under 2018 för att de ansågs vara det mest säkra alternativet på marknaden. Sedan dess har de varit en stabil partner, vi såg inga tecken på oegentligheter”, säger Kevin Albrecht.

Det var den 26 juni som myndigheterna i Storbritannien, där Wirecard har utfärdat över 5,5 miljoner kort, tillfälligt drog tillbaka det tyska bolagets verksamhetstillstånd.

”Myndigheterna ville se till att det inte fanns några pengar hos Wirecard i Storbritannien som låg i riskzonen att försvinna. Våra kort fungerade inte på fyra dagar, när utredningen pågick, men sedan har vi inte haft några problem. Situationen verkar nu vara relativt stabil”, säger Kevin Albrecht.

PFC-kundernas pengar var dock aldrig i fara eftersom de placerats på konton hos en svensk bank. Dessa medel har därmed skyddats av den statliga insättningsgarantin.

Wirecard är nu försatta i konkurs efter sitt bokföringssvindleri.

”Wirecard har många stora banker i Europa som kunder. Vår förhoppning är att någon annan aktör köper upp den här delen av deras verksamhet och driver den vidare. Men vi undersöker så klart andra alternativ, det är däremot tyvärr inte lätt att byta kortleverantör över en natt på grund av tekniska och juridiska aspekter”, säger Kevin Albrecht.

PFC föddes ur företaget Betalo, som grundades 2012 och drev en fakturatjänst som gjorde det möjligt att betala räkningar med hjälp av sitt betal- eller kreditkort. Enligt uppgifter till Di Digital har PFC undersökt möjligheten att sälja den äldre verksamheten.

”Vi driver den fortfarande parallellt med PFC, men som två helt separata affärer. Jag kan inte säga mer om framtiden för Betalo just nu”, säger Kevin Albrecht.

Förlustdrivande PFC är, precis som många andra tillväxtbolag, beroende av externt kapital. Största ägare i företaget är storbanken Nordea, som investerat totalt 95 Mkr i olika omgångar och kontrollerar knappt 25 procent av rösterna.

Det senaste kapitaltillskottet från Nordea kom i juli 2019, i en transaktion som värderade hela PFC till drygt en halv miljard kronor. Men under våren har storbanken beslutat sig för att sluta skjuta till kapital till verksamheten, enligt uppgifter till Di Digital, och därmed avsagt sig att försvara sin ägarandel i PFC.

”Jag kan inte kommentera det, utan bara konstatera att Nordea så här långt varit en bra partner”, säger Kevin Albrecht.

I stället har PFC under våren tagit in runt 15 Mkr i bryggfinansiering från sina övriga investerare, enligt handlingar hos Bolagsverket, som till exempel innefattar NFT Ventures och Svea Ekonomi. 

Enligt Kevin Albrecht arbetar PFC just nu med att ta in runt 100 Mkr i nytt kapital, då även från helt nya investerare. Det arbetet ska vara färdigt senast i början av 2021.

”Vår organisation är väldigt effektiv. Vår förlust på 47 miljoner i fjol är relativt liten, om man sätter den i relation till vår starkt växande användarbas på 100 000 och hur stora kostnader våra internationella konkurrenter har”, säger han.

Di Digital har sökt Nordea som avböjer att kommentera.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer