Annons

Storägarna har checkat ut – bankappen växer vidare med lån

Industrifondens vd David Sonnek, Qapitals medgrundare Katherine Salisbury och Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.
Industrifondens vd David Sonnek, Qapitals medgrundare Katherine Salisbury och Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone. Foto: Di och press.
Qapital har tagit in närmare en halv miljard kronor i riskvilligt kapital sedan starten. Men nu är storägarna Industrifonden och Northzone inte längre aktiva i bolaget, och bankappen håller sig flytande genom lån.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenskgrundade bankappen Qapital fortsätter att gå sin egen väg. Efter månader av förhandlingar, och en drastisk nedskrivning från storägaren Industrifonden, väljer man bort riskkapital och fortsätter istället låna pengar från Peak6, en så kallad venture/debt-aktör (ger lån som i vissa fall kan konverteras till aktier) med bas i Chicago. 

”Vi lånade pengar från Peak6 i juni, nu har vi förlängt kreditlinan”, säger Qapitals medgrundare Katherine Salisbury.

Hon har tidigare uppgett att Qapital ”förhandlat med flera spår parallellt” om att lösa finansieringen för bolaget som spås gå med förlust under hela 2020. 

Covid-19 har inte orsakat någon större oro ännu.

Qapital har i dag drygt två miljoner kunder i USA, som sedan länge är bolagets enda marknad. Tillväxten är imponerande, men dyrköpt. Bolaget gjorde en förlust på hela 190 miljoner kronor 2018, vilket var en ökning med 23 procent från året innan. Redan i bokslutet för 2018 vittnade man om ett stort behov av ytterligare extern finansiering och förlusterna har fortsatt under 2019 och 2020. 

Enligt uppgift till Di Digital tog Qapital in kring 70 Mkr i lånefinansiering från Peak6 i somras. Det skulle då rört sig om ett lån, samt så kallade warranter som kan konverteras till aktier i bankappen.

Räntan på lånet är inget bolaget vill uppge. 

”Men vi är nöjda med räntan, och lån späder ju inte ut ägandet”, säger Katherine Salisbury. 

Hon uppger att verksamheten går bra och att Qapital inte känner av coronakrisen i någon större utsträckning.

”Covid-19 har inte orsakat någon större oro ännu. Användartillväxten i mars var högre än i februari”, säger hon.

Bland Qapitals största delägare kan nämnas riskkapitalbolagen Northzone och Industrifonden, samt fondförvaltaren Swedbank Robur. Di Digital har kontaktat Swedbank Robur som inte vill kommentera bolagets senaste finansieringslösning. 

Men det står klart sedan tidigare att Northzone, som äger cirka 15 procent av Qapital, inte lägre är aktiva i bolaget. I början av november kunde Di Digital rapportera att Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone och tidigare ledamot i Qapitals styrelse, brutit med grundarna. Detta sedan han ansett att de varit ovilliga att på allvar inleda diskussioner om en försäljning. Enligt en källa uppges bland annat Klarna ha varit intresserade av att köpa Qapital.

Vi har en miljardvärdering.

Läs mer: Miljardvärderad bankapp nobbade Klarna – storägaren gör slut

Nästa smäll kom i början av januari då Di Digital rapporterade att Qapitals andra storägare, Industrifonden, skrivit ner värdet på bolaget med 75 procent – från totalt 533 Mkr till 135 Mkr. Detta enligt stiftelsens årsredovisning för räkenskapsåret som slutade i juni 2019.

”Qapital hade en aggressiv expansionsplan för några år sedan. Men det har gått lite långsammare fram än man trodde, det är ingen hemlighet”, sa Industrifondens vd David Sonnek då.

Katherine Salisbury var dock snabb med att vifta bort nedskrivningen. 

”Vi har en miljardvärdering”, sa hon till Di Digital den 8 januari. 

Värderingen är långt under den som gällde när Qapital tog in 250 Mkr, från bland andra Swedbank Robur, i mars 2018. Enligt Qapital värderade denna investering bolaget till 105 miljoner dollar, eller drygt en miljard kronor idag.

Industrifonden och Northzone var tongivande investerare 2017, när Qapital tog in 110 Mkr i riskkapital. Men idag ser ingen av dem Qapital som ett aktivt innehav.   

”Vi är en minoritetsägare och är inte aktiva i styrelsen. Vi har inte varit delaktiga i diskussion om finansiering på länge”, säger Industrifondens vd David Sonnek idag. 

Varför är ni inte aktiva längre?

”Industrifonden investerar ju i tidiga faser och Qapital har kommit långt. Man har många kunder och institutionella investerare. Men det verkar gå bra för dem, så jag är inte orolig”, säger David Sonnek.

Enligt Salisbury har Qapital en rullande årsomsättning på cirka 130 Mkr per den sista december 2019. Det är en uppgång med 500 procent sedan samma period i fjol. 

Antalet medarbetare är fortsatt 60 personer, varav hälften på huvudkontoret i Stockholm och hälften i New York. Bolaget har varken sagt upp eller permitterat personal av kostnadsskäl, enligt grundaren. 

”Men vi är mer sparsamma och har dragit ned på marknadsföring”, säger hon. 

Katherine Salisbury menar att Qapital kan bli lönsamt redan inom ett år. 

”Allt beror ju på hur vår tillväxt ser ut under 2020. Men vi skulle kunna vara lönsamma inom ett år, om vi prioriterade det och med rätt finansiering”, säger hon.

Några av bolagets huvudkonkurrenter i USA är bankappar som Acorns och Chine. De fick nyligen sällskap av brittiska Revolut som lanserade i USA i slutet av mars. 

”Neobanker lider inte av krisen”, säger Katherine Salisbury.

Hur upplever ni konkurrensen från Revolut i USA?

”Vi överlappar inte speciellt mycket med dem och har inte märkt av konkurrensen. Våra kunder tenderar att vara kvinnor, och något äldre än deras kunder.” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer