Annons

Storägarna ute ur bolåneutmanaren

Den tidigare styrelseordföranden Elisabeth Thand Ringqvist, Enklas vd och grundare Alexander Widegren och Pär Roosvall från NFT Ventures.
Den tidigare styrelseordföranden Elisabeth Thand Ringqvist, Enklas vd och grundare Alexander Widegren och Pär Roosvall från NFT Ventures. Foto: Di.
Utmanaren Enkla har ännu inte lanserat sitt rekordlåga bolåneerbjudande på marknaden. Nu har två av de största ägarna sålt samtliga aktier i bolaget, kan Di Digital avslöja. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Över ett år har gått sedan Enkla utmanade storbankerna med ett löfte om ett bolån till en rekordlåg ränta på 0,95 procent.

Kunderna strömmade till med intresseförfrågningar, men Enkla har haft problem att säkra en långsiktig finansiering för bolånen på den internationella obligationsmarknaden.

Frågetecken har väckts kring om Enkla verkligen kommer lyckas få ut sitt erbjudande på marknaden.

Nu har storägarna Collector Ventures och NFT Ventures sålt samtliga aktier i Enklas moderbolag Simplex, enligt uppgifter till Di Digital.

Det bekräftas av Enklas vd och medgrundare Alexander Widegren.

”Jag kan inte svara på varför de valde att sälja men jag har köpt aktierna”, säger han.

I förra veckan kunde Di Digital berätta att NFT Ventures och Collector Ventures avstått att följdinvestera i Enkla vid en nyemission på 5 miljoner kronor i slutet på juni.

Läs mer: Storägarna avböjde ny investering i bolåneutmanaren Enkla 

Före det ägde NFT 8,8 procent av aktierna i bolaget, medan Collector Ventures hade ett innehav på drygt 14 procent.

”Jag kan bekräfta att vi gjort en exit i Enkla. Collector Ventures affär innebär att vi både köper och säljer innehav i bolag och det är således en väldigt odramatisk händelse från vår sida. Vad gäller köpeskilling och dylikt har vi inga kommentarer”, säger Adam Norlin Persson, kommunikationschef på Collector.

Nu äger Alexander Widegren själv 45 procent av Enkla, enligt bolagets färska aktiebok.

Finansdoldisen Jakob Johansson, som nyligen blev största ägare i rederikoncernen Viking Line, äger ungefär 24 procent av Enkla genom sitt bolag Maelir.

Läs mer: Affärsmannen om storköpet i Viking Line: ”De är bortglömda”

Därefter följer vd:ns tvillingbror Marcus Widegren och deras far Michael Widegren, som vardera kontrollerar knappt 10 procent av bolaget.

”Jag och delägarna tror långsiktigt på vår modell och tror vi kan ha något till hösten”, säger Alexander Widegren.

Betyder det att ni kommer ut med ert erbjudande i höst?

”Vi står kvar på 0,95 procent bundet i tre år, backad av en långsiktig finansiering på 40 år. Vi har gjort framsteg men jag kan inte ge ett exakt lanseringsdatum just nu tyvärr”, säger han.

Di Digital har sökt NFT Ventures vd Pär Roosvall.

Läs mer: Ordföranden hoppar av bolåneutmanaren Enklas styrelse 

Fotnot: NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens industri.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer