Annons

Storbankerna planerar gemensam betalinfrastruktur i Norden

Anders Bouvin, Handelsbankens vd, Johan Torgeby, SEB:s vd, Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd och Casper von Koskull, Nordeas vd.
Anders Bouvin, Handelsbankens vd, Johan Torgeby, SEB:s vd, Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd och Casper von Koskull, Nordeas vd. Foto: oey Abrait/TT/Hampus Andersson/Amanda Lindgren
En grupp nordiska storbanker undersöker möjligheten att skapa en nordisk betalningsinfrastruktur med gemensamma produkter. Målet är att skapa ett betalområde för nationella och gränsöverskridande betalningar i flera valutor, enligt ett gemensamt pressmedelande. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Norden ligger långt fram när det gäller digitala betalningar. Men betalningsmarknaderna är väldigt olika utformade i de olika länderna.

Nu jobbar en grupp svenska, danska, norska och finska storbanker för en harmonisering av de nationella infrastrukturerna och de tjänster som bankerna erbjuder. Bankerna bakom initiativet är Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank.

Enligt ett gemensamt pressmeddelande berättar gruppen att de undersöker "möjligheten att skapa en nordisk betalningsinfrastruktur med gemensamma produkter". Målet beskrivs som att ”skapa världens första betalområde för nationella och gränsöverskridande betalningar i flera valutor (svenska, danska och norska kronor samt euro). Med utgångspunkt i öppet tillträde och gemensamma europeiska standarder ska den gemensamma infrastrukturen bidra till ökad konkurrens mellan nordiska betalleverantörer, heter det.

Utöver ökad integration hoppas bankerna att en harmoniserad nordisk betalningsinfrastruktur ska skapa en bättre grund för innovation och stärka utvecklingen av nya produkter och tjänster till nytta för alla användare. Enligt pressmeddelandet ska detta medföra att Norden bibehåller ”sin position som ett av världens mest digitala områden”. 

Initiativet uppges ha samma målsättning som pågående nationella infrastrukturprojekten i Norge och Sverige. Man hoppas nu uppnå dessa på en nordisk nivå.

När Di Digital ringer Swedbank för ytterligare kommentarer är det locket på.

"Vi vill med detta berätta att samtalen pågår, men vi har inget ytterligare att kommentera i nuläget. Vi återkommer när vi kommit en bit längre", säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer