Annons

Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.
Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.
Hundratals miljarder kronor om året står på spel när tekniken bakom valutan bitcoin ritar om marknaden för internationella transaktioner. "Det här kan bli det största teknikskiftet i bankvärlden i modern tid", säger Erik Zingmark, ansvarig för blockkedjan på Nordea.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De stora bankernas intresse för den digitala valutan bitcoin har hittills varit svalt. Men uppslutningen är total bakom den underliggande tekniken blockchain, som bedöms ha potential att helt vända upp och ned på finansbranschen.

En blockkedja är, något förenklat, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, dess ägare och genomförda transaktioner (se grafik i botten). Tekniken kan användas till säker registrering och verifiering av nästan alla slags transaktioner – att upprätta kontrakt, registrera patent eller äktenskapsbevis, fastigheter, utbetalningar av löner eller ersättning till upphovsrättshavare.  

Läs mer: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Resultatet blir, åtminstone i teorin, en automatiserad och digital ersättare till dagens globala clearingsystem. Det möjliggör omedelbara transaktioner mellan privatpersoner och företag, som dessutom kan genomföras helt utan centrala auktoriteter – till exempel clearinghus – som mellanhänder.

Det är enorma verksamheter som transfererar miljarder varje dag, som i teorin inte behövs längre. Det är hiskeliga summor pengar som står på spel.

“Det är enorma verksamheter som transfererar miljarder varje dag, som i teorin inte behövs längre. Det är hiskeliga summor pengar som står på spel”, säger Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea.

Inom sex år kan blockkedjeteknik medföra besparingar för bankväsendet på över 20 miljarder dollar om året, enligt en analys från den spanska bankkoncernen Santander.

Alla de svenska storbankerna arbetar nu aktivt med tekniken i olika utvecklingsprojekt. Längst fram står SEB och Nordea. De är sedan i höstas medlemmar i banksamarbetet Distributed Ledger Group (DLG), tillsammans med bland andra JP Morgan, Barclays, Credit Suisse och Royal Bank of Scotland. DLG är i sin tur nära knutet det amerikanska startup-företaget R3, som utvecklar blockkedje-tillämpningar för finansbranschen.

Syftet är att utveckla en bankgemensam blockkedje-standard, som till exempel skulle kunna ersätta SWIFT-systemet vid internationella valutaöverföringar. Tanken är att samarbetet på sikt ska mynna ut i standarder och protokoll såväl som kommersiella applikationer av tekniken.

“Poängen är att skapa en gemensam teknisk plattform och börja testa olika implementationer”, säger Nicholas Moch, strategichef på SEB.

Läs mer: Storbanker satsar halv miljard på bitcointeknik

På Nordea jobbar “en handfull personer” idag heltid med olika projekt kopplade till blockkedjan, säger Erik Zingmark. På SEB sysselsätter området “ett tvåsiffrigt” antal människor, säger Nicholas Moch.

Handelsbanken och Swedbank bekräftar båda för Di Digital att man arbetar aktivt med olika initiativ kopplade till blockkedjan, men avböjer att ge några ytterligare detaljer.

“Banker behöver utforma sin egen roll i den här infrastrukturen. Samarbeten och kompetensöverföring mellan traditionella banker och nya aktörer är av central betydelse", säger Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.

Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.

De första praktiska tillämpningarna av tekniken kan vara i bruk redan inom ett eller ett par år, säger Erik Zingmark på Nordea.  

“Men det under förutsättning att den reglerande enheten säger att de stöttar det här. Så snart det finns något mer konkret för dem att ta ställning till kommer en dialog inledas med Finansinspektionen”, säger Erik Zingmark.

Läs resten av reportaget: Fyra områden där blockkedjan kan förändra finansbranschen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer