Annons

Storbankschefen byter sida – ska investera i fintechbolag

Anna Ljungdahl, nybliven investment manager på Industrifonden
Anna Ljungdahl, nybliven investment manager på Industrifonden Foto: Margareta Bloom Sandebaeck
Anna Ljungdahl, som har haft flera tunga poster på SEB, blir ny investment manager på Industrifonden och ska fokusera på att hitta fintech-bolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fjol blev David Sonnek vd för Industrifonden efter att ha haft motsvarande post på SEB Venture Capital i åtta år.

Nu står det klart att han har värvat en kollega från storbanken i och med att Anna Ljungdahl blir ny investment manager på det statliga riskkapitalbolaget.

På SEB var hon senast affärsutvecklingschef för företagsmarknaden. Dessförinnan har hon även varit bland annat investment manager på SEB Venture Capital, som är bankens riskkapitalgren, och operativ chef för SEB Investment Strategy.

”Man får ju inte tömma banken, men man får plocka guldkornen. Vi jobbade på samma enhet på SEB under en period och jag gillar hennes energi och kunskap. Det är ovanligt att både ha erfarenhet som investerare och från en riktigt stor organisation”, säger David Sonnek om sin nygamla kollega.

Innebär rekryteringen att Industrifonden kommer att satsa mer på fintech?

”Det är ett svårt område och vi har varit försiktiga just för att vi har saknat specialistkunskapen. Nu får vi en mer komplett laguppställning”, säger han.

Varför väljer du att bli investerare igen?

”Efter 20 års arbetsliv har jag kommit fram till att investerarsidan är den mest intressanta. Men också den mest utmanande eftersom man arbetar både med analys, med att förutspå trender och med att få rätt människor på plats i ledningen. Där hoppas jag kunna bidra”, säger Anna Ljungdahl.

Läs även: Snabb ökning av andelen kvinnliga partners i riskkapitalbolag

Det är inte framgångsrika fintechbolag som redan har tagit in mycket pengar som kommer att stå i fokus för Industrifondens investeringar, konstaterar Anna Ljungdahl.

”Men det finns bolag där vi med vår fokus på långsiktighet och samhällsnytta skulle kunna bidra”, säger hon.

Vad ser du för trender inom fintech?

”Jag tror att fler och fler fintechbolag kommer att behöva jobba med storbankerna. Även om de inte trodde det från början så tror jag att den typen av partnerskap kommer att bli relevant.”

Även för storbankerna kommer att det bli än mer viktigt med samarbeten med snabba och digitala aktörer, menar Anna Ljungdahl.

Men för att den sortens partnerskap ska fungera krävs det tålamod:

”Det krävs en lyhörd och uthållighet hos fintechbolagen för att lyckas. Storbankerna har en enorm kunskap och många kunder men också hårda krav kring regelverk. Där tror jag att Industrifondens långsiktighet som investerare är viktig.”

I Industrifondens portfölj finns drygt 50 bolag och kapitalet kommer från en så kallad ”evergreen”-fond som sedan 1996 vuxit till drygt 4 miljarder kronor. Uppdraget är att genom investeringar främja Sveriges industriella utveckling.

Läs även: Västsvensk 3D-skrivare lockar Industrifonden 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer