Annons
I samband med Sveriges Innovationsriksdag träffade storbolagen ett 50-tal startupbolag genom Ignite Sweden.

Storbolag dejtar startups under Sveriges Innovationsriksdag

5 anledningar att flytta logistikhanteringen till molnet SPONSRAT AV Visma

Automile-investerare säljer – gör mer än hundra gånger pengarna

Jens Nylander, vd och grundare för Automile.

Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering

Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande, bildar riskkapitalbolaget 82:an Invest ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook.

Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd Karl-Johan Persson

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Storbolag dejtar startups under Sveriges Innovationsriksdag

I samband med Sveriges Innovationsriksdag träffade storbolagen ett 50-tal startupbolag genom Ignite Sweden.
I samband med Sveriges Innovationsriksdag träffade storbolagen ett 50-tal startupbolag genom Ignite Sweden. Foto: Crelle Ekstrand
Allt fler etablerade aktörer sneglar mot startupvärlden för förnyelse. Det var ett tema för årets upplaga av Sveriges Innovationsriksdag, som modererades av Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fenomenet kallas ”corporate venturing” eller företagsanknutet riskkapital och var temat för årets upplaga av Sveriges Innovationsriksdag som ägde rum i Norrköping och Linköping i veckan.

Sveriges Innovationsriksdag arrangeras av SISP, Swedish Incubators & Science Parks, med Di Digital som samarbetspartner och Di Digitals Mimi Billing som moderator.

Så kallad corporate venturing har de senaste åren blivit en het trend i det svenska näringslivet och allt fler etablerade aktörer investerar i eller samarbetar med startupbolag, vilket Di Digital har rapporterat om. En av drivkrafterna är den ökade digitaliseringen av näringslivet.

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup 

”Redan för två år sedan började vi märka ett ökat sug från storbolagen att föra en dialog med startups och innovatörer, men det senaste halvåret har intresset exploderat och vi arbetar aktivt med att möte efterfrågan”, säger SISP:s vd Magnus Lundin.

Ett av de projekt som ska öka träffytorna mellan bolag och aktörer i innovationsmiljöer är nystartade Ignite Sweden. Programmet drivs av inkubatorerna Things, Sting och Lead i samarbete med SISP och finansieras av statliga Vinnova. Även Di Digital är med och stödjer programmet genom databastjänsten Nordic Tech List

Läs mer: Så får ditt startupbolag ett storföretag på kroken 

Syftet med Ignite Sweden är att matcha ihop storbolag med innovatörer och man arrangerade sitt andra matchmaking-event i samband med Sveriges Innovationsriksdag.

Totalt mötte 18 storbolag, bland annat ABB, Stora Enso och Volvo, runt 50 startups. Målet är att projektet i sin helhet ska resultera i minst 10 konkreta samarbeten. 

Startupbolagen som deltog kommer från hela Sverige och även om många har en bakgrund inom forskningsvärlden är det en stor mix. 

Enligt Stina Lantz, projektledare för Ignite Sweden, är bolagen verksamma inom allt från Internet of Things och uppkopplade prylar till molnlösningar och artificiell intelligens.

"Maskininlärning är en stor trend som många aktörer inom bland annat tillverkningsindustrin sneglar på. Självlärande system gör det möjligt att förbättra automationsprocessen vilket många ser fördelar med", säger hon.

Läs mer: De prisas som framtidens samhällsbyggare under Sveriges  Innovationsriksdag 

Stina Lantz vittnar även hon om ett ökande intresse bland storbolagen för att öppna upp sitt innovationsarbete för externa partners.

"Vi ser det som ett kvitto på att svenska storbolag är medvetna om digitaliseringens utmaningar och börjar agera. Trots att Ignite precis dragit igång har programmet redan gett upphov till två affärer."


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post