Annons

Fet bonus fick storägarna att ilskna till – nu vill de peta börsbolagets ordförande

Vostok New Ventures ordförande Lars O Grönstedt och vd Per Brilioth.
Vostok New Ventures ordförande Lars O Grönstedt och vd Per Brilioth. Foto: Joey Abrait, Leif R Jansson
Per Brilioths höga bonus från miljardförsäljningen av Avito-aktier har fått Vostok New Ventures valberedning att se rött. Nu vill flera tunga ägare peta Lars O Grönstedt från ordförandeposten vid stämman den 15 maj.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag sitter kvar om jag får ägarnas förtroende”, säger Lars O Grönstedt till Di Digital.

Det var den 10 april som Di rapporterade om vd:n Per Brilioths höga bonus från försäljningen av Vostok New Ventures (VNV) andel i den ryska Blocketkopian Avito. Det framgick då att styrelsen skulle tilldela Per Brilioth en särskild bonus om 15 miljoner dollar, motsvarande cirka 140 miljoner kronor.

Men den höga ersättningen har skapat dålig stämning i VNV:s ägarled. Stora delar av valberedningen vill nu få bort Lars O Grönstedt från ordförandeposten. Ledamöter utsedda av storägarna Swedbank Robur fonder och Alecta anser att han inte bör föreslås till omval vare sig som styrelseledamot eller som styrelseordförande. Det framgår av ett yttrande.

Läs mer: Investmentbolagets vd får 138 miljoner i bonus efter storaffär 

Lars O Grönstedt har suttit i VNV:s styrelse sedan 2010. Han var tidigare vd och sedan ordförande för Handelsbanken.

Valberedningens ordförande Evert Carlsson, som representerar Swedbank Robur fonder, är tydlig i sin kritik.

”Vi tycker att ersättningen avviker från de principer som har beslutats och kommunicerats i samband med bolagsstämman i fjol. Vi har påtalat detta för ordförande, utan resultat, och vi kan inte stå bakom förslaget att han väljs om”, säger han till Di Digital.

Det är naturligt att Per Brilioth ska få en stor bonus.

Övriga valberedningen består av Jake Hennemuth från Ruane Cunniff & Goldfarb och Marcus Lüttgen från Alecta samt som adjungerad, ordförande Lars O Grönstedt. 

Ruane Cunniff & Goldfarb stödjer nuvarande ledamöter och styrelseordförande.

Lars O Grönstedt påpekar för Di Digital att Ruane Cunniff & Goldfarb är en större ägare än Swedbank Robur och Alecta tillsammans.

Hur det går vid bolagsstämman den 15 maj är således en öppen fråga. Får han mer än 50 procent av rösterna säger Lars O Grönstedt att han avser fortsätta att svinga klubban i minst ett år till.

”Jag tycker Vostok New Ventures är ett fascinerande bolag. Som noterat bolag kan man investera i onoterade startupbolag i besvärliga ekonomier och ta ett långsiktigt perfektiv. Man kan följa bolagen hela vägen, vilket Avito är ett bevis för”, säger han. 

Ångrar du beslutet att ge Per Brilioths en bonus på 140 miljoner kronor?

”Hela styrelsen fattade det beslutet. Men nej. Vi hade en reavinst på närmare fem miljarder kronor för Avito och det är naturligt att Per Brilioth ska få en stor bonus. Han var med från start och hans ersättning är inget exceptionellt om man jämför med vad personer på andra riskkapitalbolag får i liknande situationer. Skillnaden är att de är registrerade på kanalöarna och att summorna är hemliga. Per Brilioth har valt att skatta i Sverige”, säger Lars O Grönstedt. 

Jag vet att flera andra institutioner är missnöjda.

Valberedningens ordförande Evert Carlsson flaggar dock för att missnöjet inte bara finns hos Swedbank Robur och Alecta.

”Jag vet att flera andra institutioner är missnöjda”, säger han till Di Digital.

Det var i januari i år som Vostok New Ventures meddelade att bolaget var på väg att sälja innehavet i Avito till sydafrikanska Naspers. Detta efter att investmentbolaget handelsstoppats på Stockholmsbörsen. Posten om 13,2 procent av aktierna i bolaget såldes för 540 miljoner dollar, vilket motsvarade 4,8 miljarder kronor med rådande växelkurs.

”En del i vår strategi är att sälja när grundarna säljer och i det här fallet var det dags. Men det görs med blandade känslor”, sa Per Brilioth kort efter beskedet i en intervju med Di.

Lars O Grönstedt är även ordförande för VNV:s systerbolag Vostok Emerging Finance (VEF). Bolaget är noterat på First North och har ett börsvärde på 1,6 miljarder kronor. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer