Annons

Stordalens gröna el-app lyfter – omsättningen upp 400 procent

Till vänster: Petter Stordalen. Till höger: Daniel Lindén och Edgeir Vårdal Aksnes, vars app Tibber lanserades 2017.
Till vänster: Petter Stordalen. Till höger: Daniel Lindén och Edgeir Vårdal Aksnes, vars app Tibber lanserades 2017. Foto: Jack Mikrut (Di) och press.
Svensk-norska Tibber backas bland annat av Facebooks tidiga investerare och hotellmagnaten Petter Stordalen. I år har försäljningen tagit fart, och bolaget har ökat omsättningen med 400 procent. ”Vi har hittat ett recept som funkar jättebra”, säger Edgeir Vårdal Aksnes. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det gröna elbolaget Tibber grundades av svensken Daniel Lindén och norrmannen Edgeir Vårdal Aksnes 2016. De båda jobbade med att leverera teknik till flera europeiska eljättar när de såg att branschen behövde förnyas. 

”Energimarknaden behöver innoveras på flera plan, bland annat vad gäller grön energi och energieffektivitet. Vi har som filosofi att det som är bäst för planeten ska också vara bäst för plånboken”, säger Edgeir Vårdal Aksnes. 

Tibber är i dag, enligt de själva, världens enda helt digitala elbolag. Kunden sköter allt via en app i mobilen, och all el är förnybar. 

Affärsmodellen står på två ben: dels en medlemsavgift för varje tecknande kund, dels säljer bolaget smarta tillbehör – som en elbilsladdare. 

Bolaget växer så det knakar, och passerade 40.000 kunder i Sverige och Norge i mars. Edgeir Vårdal Aksnes vill inte ge någon uppdaterad siffra för oktober, men säger att ökningen av kunder bygger på rekommendationer. 

”Elbolag är kända för att få in nya kunder via telefonförsäljare och genom fula villkor. Vi får endast in nya kunder genom att våra befintliga kunder rekommenderar produkten vidare. Det är vår grund.” 

Läs mer: Riskkapitalbjässe investerar i svensk-norska elappen 

Läs mer: Mångmiljardären Stordalen ökar i Tibber: ”Väldigt bra avkastning” 

I mars gjorde man också en nyemission på 110 miljoner kronor, där den amerikanska riskkapitalfonden Founders Fund gick in. Fonden är känd för att nosa upp succébolag innan andra och var tidiga investerare i Facebook, Airbnb och Spotify. 

”För det första har de gett oss ett nätverk som vi har stor nytta av. För det andra har de en superkompetens från den amerikanska startup-branschen, och kan ge oss insikt i vad som är viktigt för oss när vi vill skala verksamheten.”

Och redan nu börjar det ta fart för Tibber. Under det första halvåret 2019 omsatte Tibber drygt 105 Mkr, enligt egen utsago, jämfört med drygt 21 Mkr samma period 2018. Det motsvarar en tillväxt på 400 procent.  

”I det stora hela drivs tillväxten av elabonnemanget i appen. Samtidigt har vi ett nytt erbjudande kring smart laddning av elbilar, där våra kunder kan ladda med minst 50 procents rabatt, som varit en succé.”

Tibber är, enligt de själva, världens enda helt digitala elbolag.
Tibber är, enligt de själva, världens enda helt digitala elbolag. Foto: Tibber

I Norge är Tibber i dag marknadsledande inom smart laddning, och är enligt de själva på god väg även i Sverige. 

Under året väntas Tibber starta tjänsten i Tyskland, men bolaget ser större potential för sin produkt än så. 

”Vi har gjort en större screening och ser att vi har potential i 30 länder. Vi kommer garanterat att gå in på nya marknader framöver, och jobbar med tre just nu.”

Tibber har tidigare kommunicerat ett mål om att nå en miljard kronor i omsättning 2020 och en miljon användare 2021. 

”Det är en prognos baserad på den tillväxt vi haft 2018 och så långt 2019. Vi ska ta in nya talanger till bolaget men först och främst få fler användare att rekommendera oss vidare”, säger Edgeir Vårdal Aksnes och lägger till: 

”Vi har hittat ett recept som funkar jättebra. Nu ska vi öka vår räckvidd och kapacitet, det är det allra viktigaste.” 

Läs mer: Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer