Annons

Stordalens startup vill sänka elkostnader med "digitalt batteri"

Norska hotellmagnaten Petter Stordalen och Tibbers grundare Daniel Lindén och Edgeir Vårdal Aksnes. Foto: Annika Falkuggla
Norska hotellmagnaten Petter Stordalen och Tibbers grundare Daniel Lindén och Edgeir Vårdal Aksnes. Foto: Annika Falkuggla
Höjda nätavgifter plågar svenska elkunder. Ett startupbolag backat av hotellkungen Petter Stordalen har ambitiösa planer på en tjänst som låter kunderna köpa och sälja el av varandra.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Allt fler svenskar installerar solpaneler i sina hus. Men solceller är inte så lönsamma som de skulle kunna vara, enligt Daniel Lindén som är medgrundare av den norsk-svenska el-startupen Tibber. De backas upp med 10 miljoner kronor i riskkapital från bland annat hotellentreprenören Petter Stordalen.

En av de faktorer som gör det mindre lönsamt för elproducerande hushåll är de så kallade nätavgifterna.

Läs mer: Stordalen-backade Tibber lanseras och tar in nya pengar

"Om du skickar ut överskottsel och sen ska använda elen igen blir du tvungen att betala nätavgiften igen vilket gör att det blir en dålig affär", säger Daniel Lindén.

Tjänsten Solarset ska göra det möjligt för hushåll att lagra upp till 10 000 kWh egenproducerad el i ett sorts virtuellt batteri tillsammans med andra hus i närheten.

När ett överskott produceras kan det köpas av andra Tibber-användare. Kunderna handlar el sinsemellan och kompenseras av Tibber för nätavgifterna.

Trots kompensationen kommer elen som säljs inom Tibbers nätverk inte att vara dyrare än den som kommer från elbolagen.

Daniel Lindén medger att det här kommer att ge Tibber lägre marginaler per enhet än elbolagen, men han tror att bolaget kommer att ta igen det på volymer.

”Innovationen gäller både den fysiska och den finansiella delen av solceller. I hemmen kan vi styra kapaciteten. Finansiellt kan vi styra med en sorts blockkedjeliknande teknik."

Läs även: Bank-id-grundarens smarta hem-bolag finansieras med 100 miljoner kronor

Solarset kräver ingen hårdvara utan bara en app som kopplas till kundens elmätare. Konkurrenterna är traditionella batteritillverkare, enligt Daniel Lindén.

”Det händer supermycket på den fysiska batterifronten men tekniken har inte kommit så långt att den blivit lönsam. Därför har vi tittat på en digital lösning."

Kundernas ersättning för att "låna" ut el till det digitala batteriet är 1 kr per kWh, vilket enligt Daniel Lindén är flera gånger högre än vad som bjuds på den vanliga marknaden.

Krävs inte det en stor kundstock för att det här ska fungera?
”Det gör det och det är någonting vi bygger upp kontinuerligt. Batteriet kommer att ta en tid att bygga upp. Därför garanterar vi kundernas avkastning till en början.”

Hur har ni råd med det?
”Vi har starka finansiärer bakom Tibber och har en bra ekonomisk situation.”

Tibbers app för att följa hemmets elkonsumtion har laddats ned 5 000 gånger sedan i februari uppger Daniel Lindén.

Läs även: Bolagen som sänker din elräkning med ny teknik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer