Hoppa till innehållet

Storebror Tysander klonar klockkungen

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz funderar över ministerns nätläkarbesök, Jack Mas missade svenska miljardaffär och musikstjärnan som saknar körkort.

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz

Vi rapporterade nyligen att Klarnas aktier byter händer till allt högre priser på andrahandsmarknaden. Någon form av exit ser ut att närma sig. Kanske förbereder sig Klarna för börsen. Vi spår dock att Sebastian Siemiatkowski allra helst vill behålla kontrollen genom att sälja sitt bolag till en ”hands off”-ägare som japanska Softbank eller kinesiska Tencent.

Läs mer: Gråhandel i Klarna talar för högre värdering 

Klarna är inte det enda svenska fintechbolaget som väcker uppmärksamhet i Kina. Det når oss att Ant Financial, Alibabas enorma fintechgren, var och nosade på Izettle i fjol. I maj såldes sedan Stockholmsbolaget för till amerikanska Paypal för 19 miljarder kronor. Den gången blev det ingen affär för Jack Ma. Men jag är säker på att den första stora techförsäljningen till ett kinesiskt bolag kommer att ske snart.

Klockmiljardären Filip Tysander.
Klockmiljardären Filip Tysander.Foto: Jack Mikrut

Den något mystifierade Filip Tysander har blivit miljardär på sitt klockföretag Daniel Wellington. Nu hoppas han storebror Kristian Tysander, som tidigare varit it-chef på DW, på en liknande succé. Han har startat en ny e-handelsbutik som säljer läderväskor, under ett liknande brittisk-klingande namn i form av Anthony Edward.  Daniel Wellington ska ju ha varit en stilig britt som Filip Tysander träffade på en backpackerresa i Australien och som bar en Rolex med ett Natoarmband. Får vi höra en liknande historia från väskmiljardären Tysander i framtiden?

Steve Angello.
Steve Angello.Foto: Hussein El-alawi

Swedish House Mafia-medlemmen och stjärn-DJ:n Steve Angello säger sig ha investerat flera hundra miljoner i startups. För några år sedan var han ansiktet utåt för Volvo Cars där han designade en egen bil och gjorde reklam. I dag har han både en Bentley och en Land Rover. Märkligt nog verkar han inte ha något svenskt körkort, enligt Transportstyrelsen. 2017 ansökte han om körkortstillstånd. Har det gått trögt med körlektionerna?

Spotifys finanschef, Netflixveteranen Barry McCarthy, ger sällan intervjuer. Senast han pratade med Dagens industri var för snart ett år sedan - och då med vår nuvarande chefredaktör Peter Fellman. Så när vi fick veta att vi skulle få intervjua honom anade vi att det skulle bli en bra rapport. Vi fick rätt då Spotify för första gången levererade vinst – långt över förväntan. Marknaden surnade dock till över att streamingbolaget fortsätter öppna plånboken och spår en förlust på 3,8 miljarder kronor för 2019. Aktien har backat både under onsdagen och torsdagen. 

Lyssna på Digitalpodden: Spotify skräller, faller och byter inriktning 

Digitaliseringsministern Anders Ygeman.
Digitaliseringsministern Anders Ygeman.Foto: Martina Huber

Prosit! Just nu är det förkylningstider och ”vabruari”. Sjukskrivningarna står på topp. Jag är nog själv en egen smittohärd just nu. Samtidigt växer nätläkarbranschen så det knakar. Kända investerare öser in pengar i bolag som Kry, Doktor.se, Min Doktor och Doktor24 som värderas till miljardbelopp. Samtidigt rasar en debatt om kvaliteten i läkarbesöken och kostnaderna. 

Kampen är het mellan nätläkarna och just nu pågår ett priskrig. Flera av bolagen kastar samtidigt hårda också ord mot varandra och anklagar varandra för att vara ”oseriösa”. 

Läs mer: Miljardvärderingar: Kända investerare öser in pengar i nätläkare  

Nya digitaliseringsministern Anders Ygeman har gett både ris och ros till nätläkarna på sistone. Tydligen har han också själv nappat på bekvämligheten med att ha tillgång till läkare i mobilen. Dock använder han sig bara av Kry. Vid en fråga om varför ska han ha svarat ”jag gick väl på marknadsföringen”. Jag undrar om läkarna på Kry ger lite extra god service när ministern dyker upp i videochatten? Även politiker är människor och därmed konsumenter, men här kan nya digitala vanor få stora konsekvenser. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera