Annons

Storförlust för Uber – vd:n ser ljusning från bottennivån i april

Ubers vd Dara Khosrowshahi.
Ubers vd Dara Khosrowshahi.
Uber gjorde en större förlust än väntat under årets första kvartal. Samtidigt säger vd:n Dara Khosrowshahi att bokningsläget har blivit bättre sedan bottennivån i mitten av april.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förväntningarna inför Ubers förra kvartal har varit skiftande, då det är svårt att veta hur marknaden ser ut i spåren av coronautbrottet. Bolaget tappade enligt olika beräkningar mellan 80 och 90 procent av sina bokningar för taxitjänsten, beroende på marknad, när det var som värst.

Ubers omsättning för årets första kvartal landade på 3,54 miljarder dollar. Det var i linje med förväntningarna på 3,51 miljarder dollar, enligt Refinitivs analytikersammanställning. Intäkterna motsvarar en tillväxt på 14 procent jämfört med samma period i fjol.

Förlusten per aktie blev 1,70 dollar, jämfört med väntade minus 0,88 dollar. Nettoförlusten för bolaget uppgick till 2,9 miljarder dollar, vilket var en större summa än under de tre tidigare kvartalen. I det ingår 2,1 miljarder dollar i nedskrivningar för Ubers innehav i andra bolag.

Bokningar för taxitjänsten gick ner med 5 procent under kvartalet, medan matleveranstjänsten Eats gick upp med 52 procent.

I samband med rapporten sa Ubers vd Dara Khosrowshahi att taxibokningarna har börjat öka igen sedan bottennivån i mitten av april, då bolaget gick ut och drog tillbaka sin prognos för det senaste kvartalet. Då var tappet 80 procent, sa han i ett samtal med analytiker.

Tidigare i veckan gick Uber ut och meddelade att man säger upp 14 procent av personalstyrkan, vilket motsvarar runt 3 700 personer, och aktien föll på beskedet. Dara Khosrowshahi avstår från lön året ut. Även förra året fick över 1 000 personer lämna bolaget i tre omgångar.

Läs också: Uber säger upp 14 procent av arbetsstyrkan – aktien backar

I veckan har också Uber och konkurrenten Lyft stämts i Kalifornien för att bolagen har klassat förare som konsulter istället för anställda, och inte betalat ut förmåner som sjuklön.

Ubers aktie ökade kraftigt under börsdagen på torsdagen med över 11 procent. Uppgången började under onsdagen då Lyft visade ett bättre resultat än väntat. Hittills i år har Ubers aktiekurs gått upp med knappt 4 procent. 

När kvartalsrapporten kom på torsdagen gick aktien ner med drygt 3 procent i efterhandeln, för att sedan rusa uppåt igen med med så mycket som 10 procent.

Läs också: Elscooterbolaget pratar med Uber om akutinvestering till reapris

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer