Annons

Stormrik på Izettle: ”Hade hellre sett en notering”

Hjalmar Winbladh, grundare och partner EQT Ventures.
Hjalmar Winbladh, grundare och partner EQT Ventures. Foto: Oskar Omne
EQT Ventures grundare Hjalmar Winbladh kammar hem drygt 100 miljoner kronor på försäljningen av Izettle. Men personligen hade han hellre sett en börsnotering av bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I förra veckan stod det klart. Den amerikanska betaljätten Paypal köper svenska Izettle för drygt 19 miljarder kronor, endast veckor innan den planerade börsnoteringen på Stockholm Nasdaq. 

Om affären går igenom till hösten blir bolagets grundare Jacob de Geer och Magnus Nilsson miljardärer. Även en rad riskkapitalbolag, däribland Londons Index Ventures och svenska Creandum kammar hem miljardbelopp.

Läs mer: Izettle-grundarna blir it-miljardärer på affären 

Affären är även jackpot för en rad privatpersoner som investerade tidigt i bolaget. En av dem är entreprenören och investeraren Hjalmar Winbladh, som står bakom it-bolag som Sendit (som såldes till Microsoft 1999), Rebtel, Wrapp och Epidemic Sound.

Självklart hade jag hellre sett att Izettle växte sig större och blev ett europeiskt Paypay.

2010 var han även informell rådgivare till Izettles grundare. Bolaget var då bara en idé som dryftades kring Magnus Nilssons köksbord. Hjalmar Winbladh investerade några hundra tusen kronor privat och jobbade sedan för att knyta ihop en finansieringsrunda med Creandum, där han var partner på deltid, och Index Ventures, där han hade god kontakt med partnern Ben Holmes som investerat i hans mobiltelefonibolag Rebtel. Det hela slutade med att de två riskkapitalbolagen gick in med cirka 80 miljoner kronor i Izettles första riktiga kapitalrunda 2011.

Läs mer: EQT köper in sig i Epidemic Sound 

Sedan dess har Izettle tagit in ytterligare 2,7 miljarder kronor i riskkapital, enligt databasen Nordic Tech List.

Går Paypals köp av Izettle i lås bör Hjalmar Winbladhs aktieinnehav vara värt en bit över 100 miljoner kronor. Det är givetvis glädjande för honom privat. Men affären går ändå på tvärs med hans nuvarande ambitioner som grundare och partner på EQT Ventures inom Wallenbergsfären. Riskkapitalbolaget är ett av Europas tyngsta inom tech, med drygt fem miljarder kronor i sin första fond. 

I sin nya roll talar Hjalmar Winbladh nämligen gärna och ofta om vikten att kunna skriva ”stora checkar” och se till att europeiska techbolag ska kunna växa sig stora, istället för att bara köpas upp av amerikanska it-jättar. Han var själv med om att sälja sin skapelse, det mobila internetbolaget Sendit, för en drygt miljard till Microsoft 1999. Under de kommande åren såg han sedan på medan Microsoft slukade svenska techsuccéer som Skype (som först ägdes av Ebay) och Mojang (med dataspelet Minecraft).

Läs mer: ”Vi kan skriva riktigt stora checkar” 

”Självklart hade jag hellre sett att Izettle växte sig större och blev ett europeiskt Paypay. Jag hade gärna sett Izettle gå till börsen, ta in nytt kapital och få marknadens förtroende för att fortsätta konsolidera i Europa, Latinamerika och delar av Asien. På det viset hade man byggt ett globalt alternativ till Paypal och Square”, säger han.

Samtidigt är Hjalmar Winbladh snabb att påpeka att han ser en stark industriell logik i Paypals köp av Izettle. Prislappen är dessutom betydligt högre än det börsvärde på 10-12 miljarder kronor som Izettles ägare siktade på.

Han säger även att Izettles resa, med hundratals miljoner kronor i årliga förluster, visar att det är fullt rimligt att investera miljardbelopp i snabb tillväxt på delmarknader där ”vinnaren tar allt”. Se bara på Spotify. En liknande resa hade dock varit närmast omöjlig när han var it-entreprenör på 90-talet och en bit in på 00-talet, menar han. 

"Izettle visar att den svenska riskkapitalsektorn kommit långt. Grundarna har lyckats ta in så pass mycket kapital att de kunnat nå sin vision”, konstaterar Hjalmar Winbladh.

Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/arpaypalskopavizettlebrafortech-sverige-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer