Hoppa till innehållet

Stormrik på Izettle: ”Hade hellre sett en notering”

EQT Ventures grundare Hjalmar Winbladh kammar hem drygt 100 miljoner kronor på försäljningen av Izettle. Men personligen hade han hellre sett en börsnotering av bolaget.

Hjalmar Winbladh, grundare och partner EQT Ventures.
Hjalmar Winbladh, grundare och partner EQT Ventures.Foto: Oskar Omne

I förra veckan stod det klart. Den amerikanska betaljätten Paypal köper svenska Izettle för drygt 19 miljarder kronor, endast veckor innan den planerade börsnoteringen på Stockholm Nasdaq. 

Om affären går igenom till hösten blir bolagets grundare Jacob de Geer och Magnus Nilsson miljardärer. Även en rad riskkapitalbolag, däribland Londons Index Ventures och svenska Creandum kammar hem miljardbelopp.

Läs mer: Izettle-grundarna blir it-miljardärer på affären 

Affären är även jackpot för en rad privatpersoner som investerade tidigt i bolaget. En av dem är entreprenören och investeraren Hjalmar Winbladh, som står bakom it-bolag som Sendit (som såldes till Microsoft 1999), Rebtel, Wrapp och Epidemic Sound.

Självklart hade jag hellre sett att Izettle växte sig större och blev ett europeiskt Paypay.

2010 var han även informell rådgivare till Izettles grundare. Bolaget var då bara en idé som dryftades kring Magnus Nilssons köksbord. Hjalmar Winbladh investerade några hundra tusen kronor privat och jobbade sedan för att knyta ihop en finansieringsrunda med Creandum, där han var partner på deltid, och Index Ventures, där han hade god kontakt med partnern Ben Holmes som investerat i hans mobiltelefonibolag Rebtel. Det hela slutade med att de två riskkapitalbolagen gick in med cirka 80 miljoner kronor i Izettles första riktiga kapitalrunda 2011.

Läs mer: EQT köper in sig i Epidemic Sound 

Sedan dess har Izettle tagit in ytterligare 2,7 miljarder kronor i riskkapital, enligt databasen Nordic Tech List.

Går Paypals köp av Izettle i lås bör Hjalmar Winbladhs aktieinnehav vara värt en bit över 100 miljoner kronor. Det är givetvis glädjande för honom privat. Men affären går ändå på tvärs med hans nuvarande ambitioner som grundare och partner på EQT Ventures inom Wallenbergsfären. Riskkapitalbolaget är ett av Europas tyngsta inom tech, med drygt fem miljarder kronor i sin första fond. 

I sin nya roll talar Hjalmar Winbladh nämligen gärna och ofta om vikten att kunna skriva ”stora checkar” och se till att europeiska techbolag ska kunna växa sig stora, istället för att bara köpas upp av amerikanska it-jättar. Han var själv med om att sälja sin skapelse, det mobila internetbolaget Sendit, för en drygt miljard till Microsoft 1999. Under de kommande åren såg han sedan på medan Microsoft slukade svenska techsuccéer som Skype (som först ägdes av Ebay) och Mojang (med dataspelet Minecraft).

Läs mer: ”Vi kan skriva riktigt stora checkar” 

”Självklart hade jag hellre sett att Izettle växte sig större och blev ett europeiskt Paypay. Jag hade gärna sett Izettle gå till börsen, ta in nytt kapital och få marknadens förtroende för att fortsätta konsolidera i Europa, Latinamerika och delar av Asien. På det viset hade man byggt ett globalt alternativ till Paypal och Square”, säger han.

Samtidigt är Hjalmar Winbladh snabb att påpeka att han ser en stark industriell logik i Paypals köp av Izettle. Prislappen är dessutom betydligt högre än det börsvärde på 10-12 miljarder kronor som Izettles ägare siktade på.

Han säger även att Izettles resa, med hundratals miljoner kronor i årliga förluster, visar att det är fullt rimligt att investera miljardbelopp i snabb tillväxt på delmarknader där ”vinnaren tar allt”. Se bara på Spotify. En liknande resa hade dock varit närmast omöjlig när han var it-entreprenör på 90-talet och en bit in på 00-talet, menar han. 

"Izettle visar att den svenska riskkapitalsektorn kommit långt. Grundarna har lyckats ta in så pass mycket kapital att de kunnat nå sin vision”, konstaterar Hjalmar Winbladh.

Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/arpaypalskopavizettlebrafortech-sverige-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera