Annons
Johan Stael von Holstein hade övertalat flera andra att investera i Garantibil.

Storsatsande Garantibil i konkurs: ”Shit happens”

Digitaliseringen gör datacenter till en styrelsefråga: oåtkomlig data kostar företag miljoner SPONSRAT AV Digiplex

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

#Metoo på agendan när Facebooks mångfaldschef besöker Stockholm

Från vänster: Mark Zuckerberg, Priscilla Chan och Emma Lundberg.

Chan och Zuckerberg ger pengar till KTH-forskare

Senion, Playish, Sios och Bagpal är bland bolagen som pitchar när Startup Tour når Linköping. Jenny Nordenborg och Koshi Hamedi, både längst till höger i bild, intervjuas på scen. Foto: Kollage.

De står på scen när Startup Tour kommer till Linköping

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Storsatsande Garantibil i konkurs: ”Shit happens”

Johan Stael von Holstein hade övertalat flera andra att investera i Garantibil.
Johan Stael von Holstein hade övertalat flera andra att investera i Garantibil. Foto: TT
I stället för en USA-lansering har Garantibil försatts i konkurs. Bolaget hade tagit in drygt 100 miljoner kronor i kapital. ”Det är alltid tråkigt när drömmar brister”, säger delägaren Johan Stael von Holstein.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Garantibil, eller Carable som bolaget har kallats utomlands, är en plattform för köp av begagnade bilar som grundades 2012. Tanken var att skapa en trygg affär för den som ville köpa en begagnad bil men kanske var osäker på dess skick.

Flera investerare såg potential i affärsidén.

Hittills har Garantibil tagit in totalt 103 miljoner kronor i riskkapital från investerare som Avito-ägarna Vostok New Ventures och sydafrikanska Naspers, Industrifonden och Bonnier (som även äger Dagens industri).

Verksamheten har dragits med stora förluster. Medan omsättningen i fjol steg till 26 miljoner kronor hamnade minusresultatet på 46 miljoner kronor.

I april ansökte Garantibil om företagsrekonstruktion. Nu kan Di Digital avslöja att Garantibil nyligen försattes i konkurs hos Stockholms tingsrätt.

Han spände bågen, linan brast och shit happens

Di Digital har utan framgång sökt bolagets vd Patrick Juthberg. Men investeraren Johan Stael von Holstein, delägare genom sitt Speed Ventures, beklagar konkursen när han nås av beskedet.

”Det är fruktansvärt tråkigt men så är det ibland med entreprenörsskap. Han spände bågen, linan brast och shit happens”, säger Johan Stael von Holstein.

Han hade själv övertalat Naspers och Vostok New Ventures att investera i Garantibil.

”Det är alltid tråkigt när drömmar brister. Det är värst för entreprenören som har lagt många år av sitt liv och jobbat utan lön. Det blir svårare än någonsin att resa pengar i framtiden”, säger han.

Läs mer: Narrative ansöker om konkurs – ”räkna inte med att hajpen håller i sig” 

Mot slutet av 2016 tog Garantibil hjälp av investmentbanken GP Bullhound för att locka till sig ytterligare kapital. Det skulle finansiera en lansering i USA, närmare bestämt Texas. Detta enligt bolagets årsredovisning för 2016.

De var väldigt nära att få in pegnar på en hög värdering

Några nya pengar kom dock inte.

”De var väldigt nära att få in pegnar på en hög värdering och då hade de kunnat få det att lyfta. Att gå i konkurs betyder inte att man är en dålig entreprenör. Man tar risker och det är svårt i tidiga skeden. Nio av tio bolag går i putten. För en investerare gäller det att ha 20–30 bolag i portföljen så att två eller tre betalar för de andra”, säger Johan Stael von Holstein.

I våras trädde såväl Naspers som Vostok New Ventures ur styrelsen efter en förlusttyngd inledning på året. Vostok New Ventures vd Per Brilioth hade då inte fått mandat att finansiera Garantibil ytterligare.

Läs mer: Därför riskerar Toborrow att bli syndabock 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post