Hoppa till innehållet

Storsatsande Garantibil i konkurs: ”Shit happens”

I stället för en USA-lansering har Garantibil försatts i konkurs. Bolaget hade tagit in drygt 100 miljoner kronor i kapital. ”Det är alltid tråkigt när drömmar brister”, säger delägaren Johan Stael von Holstein.

Johan Stael von Holstein hade övertalat flera andra att investera i Garantibil.
Johan Stael von Holstein hade övertalat flera andra att investera i Garantibil.Foto: TT

Garantibil, eller Carable som bolaget har kallats utomlands, är en plattform för köp av begagnade bilar som grundades 2012. Tanken var att skapa en trygg affär för den som ville köpa en begagnad bil men kanske var osäker på dess skick.

Flera investerare såg potential i affärsidén.

Hittills har Garantibil tagit in totalt 103 miljoner kronor i riskkapital från investerare som Avito-ägarna Vostok New Ventures och sydafrikanska Naspers, Industrifonden och Bonnier (som även äger Dagens industri).

Verksamheten har dragits med stora förluster. Medan omsättningen i fjol steg till 26 miljoner kronor hamnade minusresultatet på 46 miljoner kronor.

I april ansökte Garantibil om företagsrekonstruktion. Nu kan Di Digital avslöja att Garantibil nyligen försattes i konkurs hos Stockholms tingsrätt.

Han spände bågen, linan brast och shit happens

Di Digital har utan framgång sökt bolagets vd Patrick Juthberg. Men investeraren Johan Stael von Holstein, delägare genom sitt Speed Ventures, beklagar konkursen när han nås av beskedet.

”Det är fruktansvärt tråkigt men så är det ibland med entreprenörsskap. Han spände bågen, linan brast och shit happens”, säger Johan Stael von Holstein.

Han hade själv övertalat Naspers och Vostok New Ventures att investera i Garantibil.

”Det är alltid tråkigt när drömmar brister. Det är värst för entreprenören som har lagt många år av sitt liv och jobbat utan lön. Det blir svårare än någonsin att resa pengar i framtiden”, säger han.

Läs mer: Narrative ansöker om konkurs – ”räkna inte med att hajpen håller i sig” 

Mot slutet av 2016 tog Garantibil hjälp av investmentbanken GP Bullhound för att locka till sig ytterligare kapital. Det skulle finansiera en lansering i USA, närmare bestämt Texas. Detta enligt bolagets årsredovisning för 2016.

De var väldigt nära att få in pegnar på en hög värdering

Några nya pengar kom dock inte.

”De var väldigt nära att få in pegnar på en hög värdering och då hade de kunnat få det att lyfta. Att gå i konkurs betyder inte att man är en dålig entreprenör. Man tar risker och det är svårt i tidiga skeden. Nio av tio bolag går i putten. För en investerare gäller det att ha 20–30 bolag i portföljen så att två eller tre betalar för de andra”, säger Johan Stael von Holstein.

I våras trädde såväl Naspers som Vostok New Ventures ur styrelsen efter en förlusttyngd inledning på året. Vostok New Ventures vd Per Brilioth hade då inte fått mandat att finansiera Garantibil ytterligare.

Läs mer: Därför riskerar Toborrow att bli syndabock 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera