Hoppa till innehållet

Största technoteringen i Norden – aktien rusar i öppningen

Aktien i den norska videokonferensutmanaren Pexip premiärhandlades under torsdagsmorgonen på Oslobörsen. Efter en kvart var aktien upp dryga 40 procent.

Odd Sverre Østlie är vd på videokonferensbolaget Pexip som noterades på Oslobörsen på torsdagen.
Odd Sverre Østlie är vd på videokonferensbolaget Pexip som noterades på Oslobörsen på torsdagen.

Pexips teckningskurs på 63 norska kronor (cirka 61 svenska kronor) värderade bolaget till 6,3 miljarder nok inför noteringen.

En knapp timme efter Oslobörsens öppning handlades aktien för 94 kronor (följ utvecklingen här).

”Att marknadsvärdet ökat med över 3 miljarder norska kronor på bara några minuter får definitivt betraktas som en succé”, säger Nordnets Frida Bratt.

Enligt henne hade tusentals kunder i Sverige och Norge har ansökt om aktier i det haussade bolaget. Alla fick tilldelning, minst minimiteckning. Erbjudandet blev övertecknat 20 gånger av privata och institutionella investerare.

Pexip har precis som många andra videokonferenstjänster sett en uppgång under coronakrisen. Under det första kvartalet i år ökade omsättningen på årsbasis med 50 procent, till totalt 567 miljoner svenska kronor.

Läs mer: Två miljoner nya kunder per dag – svenskar bygger Googles videosuccé 

”Vi vill göra videomöten bättre än verkliga möten”, sa bolagets vd Odd Sverre Østlie i en intervju med Di Digital nyligen, där han också förklarade målsättningen att anställa fler säljare för att kunna växa ännu mer internationellt.

Bland de största kunderna i dag finns amerikanska ”Veterans affairs”, VA – den enorma sjukvårdsmyndighet som hanterar pensionerad militär personal – där videofunktionen bland annat används för läkarbesök på distans.

Trots att Pexip som videotjänst betraktad inte är lika känd som konkurrenterna Zoom eller Google Meet har bolaget enligt egen utsago 15 procent av alla Fortune 500-bolag i USA på kundlistan, däribland Intel och Paypal.

”Sedan är ju knäckfrågan, och den finns ju i alla bolag vars verksamhet fått ett uppsving på grund av karantän och hemmajobbande, om tekniken kommer att vara lika efterfrågad efter coronakrisen? Min tro är dock att coronakrisen helt enkelt förstärker de trender vi såg före krisen”, säger Frida Bratt.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera