Annons

Storytel-grundaren: Sänkt moms gynnar författarna och förlagen

Foto: Oskar Omne
Storytels grundare Jonas Tellander jublar efter beskedet om att EU sänker momsen på digitala böcker. Det skapar förutsättningar för högre utbetalningar till förlag och författare, säger han, men däremot är det osäkert om det leder till billigare prenumerationsavgifter för konsumeter. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ljudboksspecialisterna Bookbeat, Nextory och Storytel får nya förutsättningar på marknaden. På tisdagen godkände EU:s finansministrar en reducerad momssats på strömmade och nedladdningsbara ljud- och e-böcker.

Det innebär att Sverige, och andra medlemsstater, kan ta ett beslut om att sänka momsen från nuvarande 25 till 6 procent. Det skulle i så fall vara i linje med momsen på fysiska böcker i Sverige.

”Vi har kämpat för det här i snart tio år. Slutligen kan den orättvisa situationen, med en straffskatt på digitala böcker, korrigeras. Det känns fantastiskt”, säger Storytels vd Jonas Tellander till Di Digital.

Enligt branschveteranen får den sänkta momsen flera positiva effekter.

”Det gör att utbetalningarna till förlag och författare ökar, vilket skapar en mycket bättre situation för deras ekonomi. Om fler kan leva på sitt skrivande kommer utbudet till konsumenterna att öka”, säger Jonas Tellander.

Efter beskedet lyfte Storytel på börsen med knappt 2,4 procent och aktien handlades för 129 kronor. (Följ kursen här.)

Läs mer: Storytels vd: Ingen fara att bokförläggarna rasar 

Storytel är marknadsledare inom digitala böcker och värderas till knappt 7,2 miljarder kronor. Bolaget har dock kritiserats av svenska bokförlag under de senaste veckorna. Missnöjet handlar om att Storytel betalar mer per bok till förlagsjätten Bonnier än till andra aktörer.

Jonas Tellander har dock tagit kritiken med ro. Han har pekat på att Storytel tiofaldigat sina utbetalningar till förlagen, från 35 till 350 Mkr, mellan 2013 och 2018. 

Den sänkta momsen skapar utrymme för högre ersättningar, enligt Storytels affärsmodell med intäktsdelning, understryker han.

”Allt annat lika så innebär ju den här momssänkningen att författarna får 19 procent mer för varje bok. Det är otroligt viktigt för att se till att de digitala formaten fortsätter växa”, säger Jonas Tellander. 

Han kan däremot inte garantera att den sänkta momsen leder till billigare prenumerationsavgifter för konsumenterna.

”Vi ska först invänta implementeringen av det här i Sverige. Sedan får vi se över våra erbjudanden och fundera på det”, säger Jonas Tellander.

Finansminister Magdalena Andersson (S) förväntar sig dock att den sänkta momsen kommer göra e-böcker billigare för konsumenter. Hon betonar dock att genomslaget av momssänkningar inte alltid sker fullt ut.

Magdalena Andersson hoppas att den sänkta momsen på digitala publikationer ska kunna införas så snart som möjligt – och att stödet i riksdagen är mycket starkt för frågan. Regeringsbildningen komplicerar dock läget.

Jonas Tellanders förhoppning är att momssänkningen ska kunna vinna laga kraft i Sverige senast före årsskiftet.

”Jag upplever att det är mer av en praktikalitet. Det borde gå att få in det i nästa års budget”, säger han.

Läs mer: Bonnierförläggaren: Storytels dominans minskar kraftigt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer