Annons

Storytel köper danska People's Press

Storytels vd och grundare Jonas Tellander.
Storytels vd och grundare Jonas Tellander.
Storytel förvärvar Danmarks fjärde största förlag People's Press för en köpeskilling om 97 miljoner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förra året köpte ljudboktjänsten Storytel det svenska förlaget Nordstedts. Nu köper man Danmarks fjärde största förlag People’s Press för 97 miljoner kronor.

”Det känns roligt, det är ett bra förlag med modern framtoning som dessutom är duktiga på den typen av litteratur som funkar på våra plattformar”, säger Storytels vd Jonas Tellander.

Storytels aktie var vid 10.15-tiden på torsdagsmorgonen upp knappt 9 procent.

People's Press är Danmarks fjärde största förlag

People's Press är Danmarks fjärde största förlag, och omsätter årligen cirka 100 miljoner danska kronor och resultatet före skatt 2016 uppgår till cirka 8,1 miljoner danska kronor.

Förvärvet kommer främst att finansieras genom egna medel och en riktad emission av B-aktier till säljaren av People's Press. I samband med förvärvet har styrelsen beslutat om emission av högst 662 857 B-aktier till en teckningskurs om 57,75 kronor.

Köpet är en del av Storytels strategi att säkra ljudbokrättigheter på en allt mer konkurrensutsatt marknad.

”Nordstedts och People’s Press är båda välskötta bokförlag. Planen är att fortsätta driva verksamheten i sin nuvarande form, med skillnaden att vi får tillgång till de titlar förslagen producerar”, säger Storytels vd Jonas Tellander.

I dag finns Storytels tjänst i sex länder, utöver Norden i Holland och Polen. De internationella marknaderna står i dag för 37,9 procent av bolagets streamingintäkter och sedan 2016 är bolaget lönsamt i både Norge och Danmark.

Läs mer: Storytel lönsamma i Norge och Danmark

Utöver Norstedts köpte Storytel förra året sin danska konkurrent på ljudboksmarknaden, Mofibo. Man har även tidigare förvärvat det svenska förlaget Massolit samt ett holländskt ljudbokföretag.

Kan vi vänta oss fler framtida förvärv?

”Vi har en opportunistisk inställning till uppköp och vill egentligen inte utesluta någonting. För oss är det dock inget självändamål att köpa och äga bokförlag, utan det viktigaste är att få fram berättelser som är bra”, säger Jonas Tellander.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies