Annons

Storytel stiger på börsen – tar in 100 Mkr till nya förvärv

Jonas Tellander, vd och grundare Storytel
Jonas Tellander, vd och grundare Storytel Foto: Filip Erlind
Ljudboksappen Storytel, som nyligen köpte förlaget Norstedts, tar in 100 miljoner kronor i en riktad nyemission. Pengarna ska gå till expansion och nya förvärv. Aktien stiger på beskedet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ljudbokstjänsten Storytel stod för en av årets mest uppmärksammade affärer när man tidigare i år köpte det anrika förlaget Norstedts, en nyhet som Di Digital var först med att berätta om.

Affären gav ordentlig skjuts till företagets aktie, som nu handlas kring 40 kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som vid årets början.

Nu fyller bolaget på kassan med 100 miljoner kronor genom en riktad nyemission. Storytel emitterar 2,5 miljoner B-aktier till teckningskursen 40 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande. Investerarna i rundan är större institutionella investerare såsom Swedbank Robur Fonder och Handelsbanken Fonder.

Pengarna ska användas till att betala brygglån på totalt 40 Mkr som uppstod i samband med förvärvet av Norstedts tidigare i år. Resterande 60 Mkr ska gå till investeringar, tillväxt och nya förvärv. Det säger vd och grundare Jonas Tellander till Di Digital. 

Beskedet fick Storytels aktiekurs att stiga. Vid 10:20-tiden hade kursen stigit med 5 procent till 42 kronor. Följ kursen i realtid på di.se.

Enligt Jonas Tellander tittar bolaget på att både öka sin egen utgivning av ljudböcker samt att förvärva andra ljudboksförlag.

”Vår strategi när vi expanderar är att vi vill gå in på en marknad och dels växa ljudboksmarknaden i det landet genom att producera ljudböcker. Vi vill se till att vi är marknadsledare på varje marknad. I dag är vi det i Sverige, Norge, Danmark och Holland”, säger Jonas Tellander. 

”Ljudboken står i dag för 15 procent av den totala bokmarknaden i Sverige. På tio års sikt hoppas jag att halva bokmarknaden ska vara ljudböcker. För att det ska ske behöver vi producera en massa ljudböcker själva och komplettera med förvärv av ljudboksförlag”, fortsätter han. 

Under nästa år räknar bolaget dessutom med att expandera till nya länder. Exakt vilka marknader som är aktuella vill Jonas Tellander dock inte avslöja.

”Det vi kikar på är att med start från nästa sommar gå in på några fler marknader. Det är en handfull marknader vi tittar på konkret”, säger Jonas Tellander. 

Storytel är noterat på Aktietorget med ett börsvärde på 1,8 miljarder kronor. 

Finwire / Di Digital


Läs även:

 

Foto:

"Känns som en drömaffär" – Därför köper Storytel Norstedts

Foto:

Kommentar: Storytel-köpet en väckarklocka för alla storbolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer