Hoppa till innehållet

Storytels vd om förlusten: ”Vi trycker hårt på gasen”

Ljudboksspecialisten Storytel gör en förlust på drygt 50 miljoner kronor för första kvartalet trots stigande omsättning. ”Att köpa upp kataloger av ljudböcker slår väldigt hårt mot resultatet”, säger Storytels vd Jonas Tellander om resultatet.  

Jonas Tellander är Storytels vd.
Jonas Tellander är Storytels vd.Foto: Oskar Omne

Ljudboksspecialisten Storytel vände till förlust under fjärde kvartalet 2017 och fortsätter på samma spår under första kvartalet i år. Rörelseresultatet blev -50,3 miljoner kronor, i jämförelse med -13 Mkr för ett år sedan. 

Förlusten efter skatt blev 51,4 Mkr, i jämförelse med 11 Mkr för samma period i fjol. Anledningen till de växande förlusterna beror enligt vd:n Jonas Tellander på den aggressiva expansionen av Storytel på nya marknader.

”Vi trycker hårt på gasen och går in i många marknader samtidigt. Förutom marknadsföring så köper vi upp kataloger av ljudböcker i respektive länder. Det slår väldigt hårt på resultatet”, säger Jonas Tellander.

Läs även: Storytel lanserar sin tjänst i Turkiet 

Ljudbokskatalogerna som Storytel köper upp dras direkt som en kostnad och slår därför mot resultatet. Netflix som har en liknande affärsmodell drabbas inte av samma rapportproblem. Anledningen är att den amerikanska streamingtjänsten rapporterar, till skillnad från Storytel, sina inköp som tillgångar som dras av över tid. 

”Vi hoppas att investerarna kan se förbi det och titta på det relevanta - kassaflödet”, säger Jonas Tellander. 

Nettoomsättningen steg samtidigt till 313,2 Mkr från 231,1 Mkr under samma period föregående år. Det är en ökning med 36 procent. 

”Om man tittar på marginalen så är den väldigt bra i Sverige där den ligger på cirka 35 procent”, säger Jonas Tellander.

Marginalen för utlandet ligger däremot på -19 procent vilket drar ner genomsnittet.

Hittills i år har Storytel lanserat i Island, Förenade Arabemiraten och Turkiet. I fjol lanserade bolaget i Ryssland, Spanien och Indien. 

Finns det risker med att gå in i så många länder samtidigt?

”Det är klart det gör, men vi går bara in i ett land efter att vi har ett lokalt team på plats och en ledare som kan branschen. Sedan satsar vi bara på marknadsföring i landet efter att vi har koll på vilken konverteringsgrad vi har”, säger Jonas Tellander.

I samband med rapporten släppte Storytel även nyheten att de ger ut en läsplatta, liknande den amerikanska motsvarigheten Kindle.

”Storytel Reader kommer enbart att ge tillgång till Storytels katalog och inte ha någon appstore eller liknande. Om vi tittar på liknande plattor i USA så har de sålts i närmare 100 miljoner exemplar. Vi tror att det här är något som våra användare vill ha”, säger Jonas Tellander.

Foto:

Läs även: Storytel lanserar sin egen platta – Storytel Reader 

Som Di Digital tidigare har rapporterat steg Storytels intäkter från streaming till drygt 222 Mkr för kvartalet, vilket är en ökning med 43 procent från föregående år. Bolaget spår att intäkterna ska öka till 236 miljoner kronor i andra kvartalet. Antalet betalande abonnenter steg till 577 900, vilket är en ökning med 52 procent. 

Enligt kvartalsrapportern har Storytel som mål att nå 800 000 betalande abonnenter under 2018. Samtidigt prognostiserar bolaget att intäkterna från streaming ska öka till 1 miljard kronor för helåret.

Storytel behåller sin prognos om en negativ rörelsemarginal för rörelseresultatet före avskrivningar, ebitda på minus 10 procent som tidigare kommunicerats. 

Bolagets aktie reagerade negativt på rapporten och hade vid 10-tiden tappat drygt 5 procent. Följ kursen här.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera