Hoppa till innehållet

Stöttas av Tieto – nu siktar AI-bolaget på nya marknader

Med hjälp av artificiell intelligens ska patienter bli och hålla sig friskare. Efter att ha gått igenom Tietos AI-accelerator väntar nu en större kapitalrunda och intåg på marknader i Asien och Mellanöstern för medtechbolaget Byon8.

Matias Murad (t.v) och Josef Murad (t.h).
Matias Murad (t.v) och Josef Murad (t.h).Foto: Press.

Stockholmsbaserade Byon8 tar in 3 miljoner kronor från befintliga ägare, bland andra Luminar Ventures, för att förbereda på en större runda och ta sig ut i världen.

Bolaget utvecklar en plattform som ska ge användarna ett hälsostöd som ska hålla dem friska. Skulle användaren bli sjuk så får hen tips och råd för egenvård eller slussas vidare till en vårdgivare. Processen styrs genom AI, artificiell intelligens. 

”En stor del av vårat team är uppbyggt av läkare. Det finns ett starkt driv att jobba evidensbaserat genom hela processen. AI:n är inte bara för triage när man väl är sjuk, plattformen blir som en hälsokompanjon”, säger medgrundaren Josef Murad.

”Man får koll på sin hälsa och tips för att hålla sig hälsosam, identifiera möjliga sjukdomar på egen hand och på så sätt undvika sjukdom. Till detta kan man även koppla en personlig läkare som ser ens hälsodata och ger rekommendationer baserat på detta.”

Samtidigt ska inte bolaget blandas ihop med nätläkare som Doktor.se Kry och Min Doktor, poängterar han.

”Vi är inte en vårdgivare, vi hjälper dig fram till den behandlingen om den skulle behövas. Patienter som vill komma till en vårdgivare kan få hjälp med det via plattformen, vi leder användaren till rätt vård”, säger Josef Murad.

Bolaget har jobbat med sjukvårdskliniker för att kunna visa att plattformen fungerar och för att höja tilltron. Josef Murad berättar att konsumenter som laddar ner en hälsoapp förväntar sig att den är ordentligt prövad. Då är partnerskap med kliniker och universitet ett bra sätt att bevisa det. I dag finns applikationen både för kliniker och konsumenter. 

Läs mer: Nätläkarnas nya kassakor: Psykologhjälp och vård av psykiska sjukdomar 

Med hjälp av en såddrunda, som bolaget planerar att stänga under första halvåret i år, ska bolaget ta sig till fler marknader. Just nu fokuserar Byon8 på Sverige och Uganda. Fram till 2023 är planen att ta sig till fler länder i Östafrika, efter det väntar nya världsdelar.

”Närmast efter Afrika väntar Indien och Mellanöstern. Planen är att primärt bygga pålitliga case i nordvästra Europa och därmed driva expansionen på växande marknader. Där kan vi få volymer och växa på ett helt annat sätt”, säger Josef Murad.

AI:n som plattformen bygger på har Byon8 arbetat med och utvecklat under flera år. För att förfina tekniken gick man, tillsammans med tre andra bolag, in i mjukvarujätten Tietos TIETOS +0,53%Dagens utveckling AI-accelerator. 

Tietos innovationschef Ishtar Touailat är initiativtagare till AI-programmet, som hade till syfte att hitta innovativa lösningar i vården. 

Varför var det viktigt med en AI-accelerator för healthtech och vård?

”För att majoriteten av health startups inte lyckas penetrera sjukvården, det är för svårt. Här är vi som bolag starka inom publik sektor och har fina relationer med våra kunder. Därför kan vi addera ett tydligt värde för både kund och startup och agera brygga mellan dem från ax till limpa.”

Ishtar Touailat.
Ishtar Touailat.Foto: Press.

Programmet backades av innovationsmyndigheten Vinnova. Tanken var från början att köra programmet under 12 veckor, men planerna ritades snabbt om och programmet blev betydligt längre. Anledningen var främst att bolagen som antogs behövde jobba mer med affärsmodellerna.

”De stöttade oss med utveckling, tekniskt, och hur vi kan förbättra oss. De har varit ett stort stöd”, säger Josef Murad på Byon8.

Resultatet av AI-programmet blev bland annat två inledda upphandlingsprocesser och en utvidgad produktportfölj. Nu tittar Tieto på om man ska köra acceleratorn igen.

”Vi utvärderar det just nu. Men jag uppmanar alla storbolag att driva liknande initiativ. Sverige AB behöver det för att kunna konkurrera på den globala marknaden och för att hinna ikapp”, säger Ishtar Touailat.

Läs mer: Stockholm polisanmäler Tieto för GDPR-läcka 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera