Hoppa till innehållet

Streamingfloppen Magine miljardvärderas – trots skyhöga förluster

Streamingbolaget Magine dras med skyhöga förluster men värderas ändå officiellt så högt som 3,5 miljarder kronor. Flera svenska ägare har inte kunnat sälja sina aktier. ”En passiv investering”, säger Altor-grundaren Harald Mix.

Tre av streamingbolaget Magines aktieägare: Martin Dahlin (tv), Harald Mix (mitten) och Tommy Jacobson.
Tre av streamingbolaget Magines aktieägare: Martin Dahlin (tv), Harald Mix (mitten) och Tommy Jacobson.Foto: Di/TT

Det svenska techbolaget Magine, bildat 2011, skulle samla alla tv-kanaler i en gemensam playtjänst med en månadsprenumeration. Bakom bolaget stod grundarna av tjänster som Voddler, Boxer och it-konsultbolaget Icon Medialab.

Drygt sex år senare har affären inte tagit fart. Magine-koncernen har dragit på sig 1,2 miljarder kronor i förluster och den totala omsättningen sedan starten är drygt 50 miljoner kronor.

Trots bolagets svårigheter värderas Magine så sent som för ett år sedan till 3,5 miljarder kronor. Detta i samband med en nyemission som registrerades hos Bolagsverket. Senare samma år värderades Magine till 1,6 miljarder kronor.

”Magine kommenterar inte detaljer kring investeringar eller bolagets värdering”‚ säger Magines ordförande Kamal Bherwani i ett mejl till Di Digital, och påpekar att den högre värderingen från i fjol inte stämmer.

En rimlig värdering av Magine vore drygt 1 miljard kronor, alltså summan av allt riskkapital som gått in i bolaget. Det uppger en person med insyn för Di Digital. Något mervärde har Magine inte lyckats skapa, enligt källan.

Läs mer: Svenska streamingtjänsten Voddler går i konkurs

Bolagets kräftgång drabbar en lång rad namnkunniga ägare.

Bland dessa finns miljardären och Altor-grundaren Harald Mix (NTL), den tidigare socialdemokratiske kommunpolitikern Ole Salsten (NTL) och Joy-grundaren Bengt Hagnö, tidig investerare i Spotify. Det tidigare fotbollsproffset Martin Dahlin och finansprofilen Carl Palmstierna (NTL) hör till de mindre aktieägarna.

De flesta som Di Digital talar med vill distansera sig från det förlustdrabbade bolaget.

Om det vore ett börsbolag skulle man inte kunna agera såhär

”Jag investerade i Magine för cirka sex år sedan via mitt privata bolag som en passiv investering eftersom jag känner flera av grundarna”‚ säger Altor-grundaren Harald Mix.

Han beskriver hur Magine har skiftat fokus från att erbjuda en konsumenttjänst till att sälja den underliggande streamingtekniken. 

På den internationella marknaden säljer Magine numera sin tekniska plattform, medan man i Sverige till exempel driver Plejmo, en streamingtjänst för film. I fjol stängde Magine ner sin konsumenttjänst i Sverige.

”Som är fallet med de flesta investeringar i tidig fas behöver man ofta ompröva den ursprungliga affärsidén. Framtiden kommer att visa huruvida den nya inriktningen bär frukt”‚ säger Harald Mix.

Flera av de ägare Di Digital har talat med har försökt sälja sina aktier i Magine. Enligt två av dem har Magine dock lämnat beskedet att det inte finns någon som vill köpa deras poster – trots att bolaget återkommande emitterar nya aktier till högre värderingar.

”Om det här vore ett börsbolag skulle man inte kunna agera såhär”, säger investeraren Tommy Jacobson, vars bolag investerat cirka 10 miljoner kronor i Magine.

När vi gick in var streaming hett som en bakplåt

Makten över Magine ligger i dag hos den Madrid-baserade koncernen IAG, som på senare år har investerat minst en halv miljard kronor i streamingbolaget.

Bakom IAG står den argentinske dollarmiljardären Alejandro Bulgheroni, arvtagare till Bridas-koncernen.

”Jag kan förstå att en ägare som stoppar in så mycket pengar vill bestämma. Det är inte så konstigt. Men det vore schyst att lösa ut oss andra då. Svaret på frågan har varit att det inte finns några köpare”, säger Tommy Jacobson.

Podd: Därför lyckades Spotify där tv-tjänsterna fick det svårt

En annan aktieägare Di Digital ringer upp har liksom Tommy Jacobson försökt sälja sina aktier men inte lyckats.

”Det har inte varit någon som varit intresserad. Om värderingen nu är så hög borde aktierna vara värda någonting. Vi är små ägare i bolaget och har i dag ingen makt”, säger Mikael Kolmodin, vars bolag Prudentia äger en mindre post i Magine.

I ett mejl till Di Digital uppger Magine att bolaget inte har nekat några mindre aktieägare att sälja sina innehav.

”När vi gick in i bolaget var streaming hett som en bakplåt. Vi såg värdet främst i kundstocken, inte i tekniken. Men det tog aldrig fart”, säger Mikael Kolmodin.

Di Digital har försökt nå storägaren IAG för en kommentar.

Fotnot: Texten angav tidigare att Alejandro Bulgheroni var bror till Carlos Slim. Det stämmer inte. Alejandro Bulgheronis bror Carlos Bulgheroni gick bort 2016.

Texten angav tidigare endast att Magine värderades till 3,5 miljarder kronor. Samma år värderades bolaget också till 1,6 miljarder kronor.

Lyssna på Di Digitals intervjun med Tommy Jacobson:

https://embed.acast.com/startupstories/tommyjacobson-zound-zenithvencap

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera