Annons

Strejk vid Amazons tyska lager – riskerar drabba svenska kunder

Amazon har en central i bland annat Koblenz i Tyskland.
Amazon har en central i bland annat Koblenz i Tyskland. Foto: Alex Kraus
”Gott arbete existerar inte till lågpris”, konstaterar fackförbundet Verdi i ett uttalande på fredagen där det meddelas att samtliga arbetare vid Amazons tretton lager i Tyskland tas ut i strejk under de kommande tre arbetsdagarna över handelsjippot Black Friday och Cyber Monday. Svenska Amazon-kunder handlar ofta via Tyskland och riskerar nu att påverkas.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon har genomfört en kraftig satsning på att basunera ut rean under handelsjippot, vilket leder till en ohållbar kraftig ökning av antalet order att hantera vid lagren, skriver Verdi.

”Anställda på Amazon anser inte att deras arbete ska ske under förhållanden där priser körs i botten. De kräver kollektivavtal för levnadskostnader och god och sund arbetsmiljö”, skriver Verdi.

Läs mer: Experterna: Amazon har redan sprängt miljardvallen i Sverige

Amazon omsätter redan idag en miljard kronor i Sverige enligt uppgifter till Di Digital. Amazon registrerade en svensk domän 2017, men den dirigerar om till deras tyska sajt.

Svenskar som shoppar via Amazon.de brukar få varorna inom några dagar eller en vecka. Men med strejken lär leveranstiderna bli längre. 

Den amerikanska e-handelsgiganten uppmanas att sluta upp med sin ovilja att förhandla och samtidigt lägga av med att saluföra att man är en ”fantastisk och transparent arbetsgivare”.

”Samtidigt med detta förvägras de anställda grundläggande rättigheter under en arbetsmiljö präglad av ständig stress och extrem press som i många fall gör arbetstagarna sjuka”, säger Orhan Akman, Verdis ordförande.

Verdi har sedan 2013 tagit ut sina Amazonanställda vid e-handelskonglomeratets tyska faciliteter vid ett flertal tillfällen, utan att nå några väsentliga förbättringar eller närma sig ett kollektivavtal. Amazon menar att de anställda hör till logistikbranschen, inte detaljhandel, och att bolaget betalar höga löner jämfört med andra logistikverksamma.

Amazon har funnits i Tyskland sedan 20 år och har över 13.000 anställda vid 13 logistikcentraler.

Under fredagen rapporterade Aftonbladet att anställda vid den tyska, Kinnevikdelägda, konkurrenten Zalandos också lager slagit larm om allvarliga missförhållanden och fientlighet mot berörda fackförbund.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer