Hoppa till innehållet

Studie: Smart ring från Finland skulle kunna förutspå coronasmitta

Kan en smart ring upptäcka tidiga tecken på coronavirus? Det är en fråga som det finska startupbolaget Oura tillsammans med University of California i San Francisco vill ta reda på. 

Finskstartade Ouras smarta ring har över 150 000 användare globalt. Bolaget har kontor i Uleåborg, Helsingfors och San Francisco.
Finskstartade Ouras smarta ring har över 150 000 användare globalt. Bolaget har kontor i Uleåborg, Helsingfors och San Francisco.Foto: Press.

(Di Digital/San Francisco) På torsdagsmorgonen den 12 mars vaknade Petri Hollmén och kände sig ungefär som vanligt. De senaste veckorna hade han rest till Zürich i Schweiz, åkt vidare till skidorten St. Anton i Österrike och sedan till Stockholm. Nu var han tillbaka hemma i Åbo i Finland och var i frivillig karantän.

Han loggade in på sin Oura-app, som är kopplad till den smarta ringen från det finska startupbolaget Oura. Den mäter kroppsaktiviteter som sömn, andning och kroppstemperatur. Petri Hollmén upptäckte att ringen hade plockat upp en något förhöjd temperatur under natten.

Han blev lite orolig och fick samma dag möjlighet att testa sig för coronaviruset. Det visade sig att han var smittad, om än med milda symtom.

Petri Hollmén publicerade sin historia i en statusuppdatering på Facebook och den fick snart vingar. Resultatet blev att Oura har inlett en studie i samarbete med University of California San Francisco, UCSF, som är inriktat på hälsa och medicin. Målet är att utveckla en algoritm för att upptäcka tidiga tecken på coronavirus. 

”När en Oura-användare i Finland testade positivt för COVID-19, efter att ha agerat på insikter han fått från sin ring, insåg vi att vi kunde använda vår teknik för att hjälpa personer som jobbar på frontlinjen att vara uppmärksamma på sina symptom med större noggrannhet och medvetenhet”, säger Ouras vd Harpreet Rai till Di Digital.

Läs mer: Ouras ring ska förbättra din sömn – backas av Will Smith 

Studien ska pågå i två till tre månader och innehåller två delar. Dels att 2 000 anställda inom vården i San Francisco kommer att ha på sig ringen, för att se om det går att upptäcka tidiga signaler på eventuell smitta. Det kan handla om att plocka upp förhöjd kroppstemperatur två-tre dagar före andra symptom, vilket i så fall skulle kunna göra skillnad för smittspridningen av coronaviruset.

”Vi utrustar sjukvårdspersonal med ringar så att de kan spåra sin kroppstemperatur, andningsfrekvens och hjärtfrekvens. Målet är att de ska förstå eventuella tidiga varningstecken på infektion så att de kan vidta nödvändiga åtgärder”, säger Harpreet Rai.

Den andra delen innebär att Ouras totalt 150 000 användare, som finns runtom i världen, kan ansluta sig för att logga sina resultat och svara på dagliga undersökningar om symptom.

Oura är bara ett av många startupbolag som har börjat undersöka möjligheter kopplat till coronautbrottet. Till exempel har accelatorn Y Combinator i Silicon Valley listat 25 alumnibolag som flera har ställt om sina verksamheter för att bland annat utveckla ett vaccin mot coronaviruset och en labbrobot för snabbare tester. 

Läs också: Musk vill bygga respiratorer i Tesla-fabrik – och SpaceX gör handsprit 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera