Annons

Succé för dold e-handelsjätte

Vaimo vd David Holender samt nätbutikerna för några av bolagets uppdragsgivare.
Vaimo vd David Holender samt nätbutikerna för några av bolagets uppdragsgivare. Foto: Vaimo
Vaimo fortsätter växa med lönsamhet och spår en omsättning på närmare 190 Mkr i år. E-handelskonsulten hjälper Filippa K, Björn Borg och L’Oreal att driva nätbutik.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Vaimo grundades för åtta år sedan i syfte att hjälpa bolag att bygga effektiva nätbutiker. Åtta år senare var bolaget 210 anställda och växer med god vinstmarginal.

”När vi grundade Vaimo 2008 gjorde vi en stor översyn över de ehandelsplattformar som fanns tillgängliga. Då hade plattformen Magento precis kommit i en första version. Vi tyckte att den var intressant från ett tekniskt och kommersiellt perspektiv”, förklarar David Holender, vd för Vaimo.

Sedan dess har Vaimo (NTL) byggt ett eget litet e-handelsimperium på Magento-plattformen. Bland kundern a kan nämnas svenska bolag som Filippa K, Björn Borg och Naturkompaniet.

Men 60 procent av intäkterna kommer idag från utländska kunder som Marimekko i Finland, Jack Daniels och L’Oreal och i Storbritannien samt Safaricom, en stor telekomoperatör i Kenya.

”Vi har vårt fokus på e-handel och plattformen Magento. Men som helhetsleverantör hjälper vi även till med allt runtomkring som strategi, design, support och integrationer. Det handlar om att kombinera alla kanaler och se till hela kundresan, framför allt handlar det som samspelet mellan digitala och fysiska kanaler”, förklarar vd David Holender.

Vid sidan av Sverige har bolaget medarbetare i Storbritannien, Estland, Ukraina, Danmark, Finland, Norge, Sydafrika och Dubai. Nästa steg är en lansering i Japan.

Bolaget har just ändrat räkenskapsår. Men enligt den senaste årsredovisningen omsatte bman 90 Mkr under perioden maj–december 2015. Vinsten landade på hela 14 Mkr.

I år hoppas man växa med 50 procent, både organiskt och via förvärv.

”Omsättningsprognosen för helåret 2016 blir 180–190 Mkr. En del av det kommer att vara baserat på om vi lyckas med ett förvärv”, säger vd David Holender.

En femtedel av er omsättning kommer från Storbritannien. Hur påverkas ni av landets kommane utträde ur EU?

”Generellt tycker vi att det är negativt. Men på kort sikt ser vi inga större effekter. I och med att pundet tappar mot kronan kommer vår omsättning mot den brittiska marknaden att påverkas. Men vi har även kostnader i pund. På längre sikt är frågan om våra potentiella kunder avvaktar med sina investeringar. Då kan det påverka oss. Det får man väl se om ett halvår.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer