Hoppa till innehållet

Succé för Tinitell i julhandeln – tar in 10 miljoner i riskkapital

Tinitell, som utvecklat en armbandsmobil för barn, är nära sitt mål om 10 000 sålda enheter vid butikspremiären i Stockholm. Samtidigt tar man in ytterligare 10 miljoner kronor i riskkapital. 

Mats Horn, vd och medgrundare på Tinitell. Foto: Tinitell
Mats Horn, vd och medgrundare på Tinitell. Foto: Tinitell

Teknikbolaget Tinitell (NTL) uppmärksammades för första gången i samband med en framgångsrik crowdfundingkampanj på Kickstarter 2014. Men trots att 6 000 enheter levererades till Kickstarter-fansen var Tinitells armbandsmobil länge omöjlig att köpa i vanliga butiker.

Men i slutet av oktober kunde Di Digital rapportera att Tinitell dragit in 9 miljoner kronor i riskkapital från Optimizer Invest och en rad affärsänglar. Pengarna användes bland annat till bolagets butikspremiär på hemelektronikkedjan Mediamarkt i Stockholm.

”Vi hoppas att Tinitell ska bli årets julklapp! Ambitionen är att sälja 10 000 enheter i Sverige fram till jul”, sa bolagets vd och grundare Mats Horn till Di Digital då.

Vi har inte nått målet på 10 000 innan jul. Men vi är väldigt nära.

Armbandsmobilen började säljas på Mediamarkt i mitten av november med en prislapp mot kund på knappt 1 500 kronor. Produkten, som i likhet med bolaget heter Tinitell, saknar skärm. Den är endast är försedd med en enda knapp, samt högtalare och mikrofon. Tanken är att föräldrar ska lägga in upp till tolv nummer i mobilen. Barnet bläddrar sedan mellan kontakterna genom att en röst, som användaren själv spelar in, läser upp namnen.

Hur har julförsäljningen gått?

”Det har gått jättebra! Vi har sålt slut i vårt lager, men Mediamarkt har fortfarande Tinitells kvar i sitt lager. Det ska räcka fram till jul”, säger Mats Horn.

Hur många enheter har ni sålt?

”Vi når inte målet på 10 000 innan jul. Men vi kommer nog väldigt nära.”

10 000 sålda enheter skulle innebära intäkter på drygt 9 Mkr för Tinitell. Det är välbehövliga pengar, med tanke på bolagets knackiga utveckling de senaste åren. För 2015 redovisade man en omsättning på 330 000 kronor samt en förlust på 6,1 Mkr.Så fungerar Tinitells armbandsmobil för barn.

Grundaren är dock full av tillförsikt. Han avslöjar att bolaget nyligen tagit in ytterligare 10 Mkr i riskkapital från Christian Olofsson, en investerare med en bakgrund från Göteborgs fastighetssektor, som tidigare investerat i Quickspinn (NTL).

”Han gick in till en högre värdering än den som användes vid förra rundan. Tinitell värderas nu till en god bit över 100 miljoner”, säger Mats Horn.

Nästa steg för bolaget blir nu att expandera till andra länder, via samarbetspartnern Mediamarkt.

”Vi ska nu rulla ut vår produkt i alla Mediamarkts butiker. Vi har tagit Stockholm. Nästa steg blir Berlin, sedan London och sedan flera stora städer i USA”, säger Mats Horn.

Han avslöjar även att bolaget hoppas bli sin egen operatör. I grunden består ju produkten av en enkel mobiltelefon med ett vanligt sim-kort som användaren får köpa separat.

”Vi vill bygga en operatörsplattform och ta betalat via appen. Vi får bättre kontroll över produktupplevelsen då, och vi tjänar samtidigt mer pengar. Vi hoppas bli klara med detta i Sverige under första halvåret 2017”, säger bolagets vd och grundare.

NTL-länken i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera