Annons

Succéförfattaren: ”Trumps hat mot Jeff Bezos kostar Amazon 10 miljarder dollar”

Från vänster: Donald Trump, författaren och ekonomijournalisten Brad Stone, och Amazons grundare Jeff Bezos.
Från vänster: Donald Trump, författaren och ekonomijournalisten Brad Stone, och Amazons grundare Jeff Bezos.
Donald Trumps avsky för Washington Post fick Amazon att förlora miljardkontraktet med Pentagon. Det menar Brad Stone, aktuell med en biografi om Amazons grundare Jeff Bezos.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jeff Bezos är en av världens rikaste män. Men det innebär inte att hans liv är fritt från bekymmer. 

Det senaste året har han exempelvis fått utstå hån och gliringar från USA:s president Donald Trump som bland annat kallat honom Jeff ”Bozo” på Twitter. 

Huvudorsaken till detta anses vara att Amazons grundare äger prestigetidningen Washington Post, som kommit med många graverande avslöjanden om Trumps administration. Presidenten har anklagat tidningen för att behandla honom orättvist och en talesperson för Vita huset sa nyligen att man ska kräva att alla federala myndigheter avslutar sina prenumerationer på både Washington Post och New York Times.

Att Microsoft vann Jedi-kontraktet handlar om att Trump hatar Bezos på grund av hans ägande av Washington Post.

Parallellt med detta tävlar Amazons molntjänstbolag AWS med andra teknikjättar om viktiga regeringsuppdrag. En aktuell jätteupphandling är det så kallade Jedi-kontraktet för USA:s försvarsmakt. Projektet ska se till att de olika försvarsgrenarna kan dela information i ett system som kan genomsökas i realtid med hjälp av artificiell intelligens.

Uppdraget uppges vara värt omkring 10 miljarder dollar, närmare 100 miljarder kronor, över tio års tid. 

Läs mer: Nordea: ”Amazon i Sverige inom två år – här är aktierna som drabbas” 

Amazon ansågs vara favoriten att ta hem det, då AWS för närvarande är ensamt om att erbjuda data krypterad data som lever upp till Pentagons ”top sectret”-krav. Men Trump skapade osäkerhet kring processen genom att, i sista stund, prata om att ”stora bolag” hade klagat på processen.

I slutet av oktober stod det klart att teknikjätten Microsoft snuvat Amazon på miljardkontraktet.

En person som följt dramatiken på nära håll är Brad Stone, ekonomijournalisten och författaren bakom boken ”Världens Största Butik - Biografin om Jeff Bezos och Amazon” som nyligen getts ut på svenska. Han beskriver Trump som en hämndlysten president som avskyr den fria pressen och medvetet sammanblandar Amazon och Washington Post. 

”Att Microsoft vann Jedi-kontraktet handlar om att Trump hatar Bezos på grund av hans ägande av Washington Post. Det är den troliga orsaken”, säger Brad Stone i en intervju med Di:s Digitalpodden.

Han tillägger att prislappen för Amazon är 10 miljarder dollar.  

Under torsdagen uppgav Amazon att man avser överklaga administrationens beslut. E-handelsjätten menar att den amerikanska regeringen har varit ”uppenbart partisk” i sin upphandling. 

”Många aspekter av Jedi-upphandlingen innehöll tydliga brister, misstag och uppenbar partiskhet - och det är viktigt att dessa frågor granskas och åtgärdas”, säger en talesperson från Amazon, enligt Financial Times.

Brad Stones bok om Amazon gavs nyligen ut på svenska av förlaget Volante.
Brad Stones bok om Amazon gavs nyligen ut på svenska av förlaget Volante.

Donald Trump är dock inte är den enda politiker som kan göra livet surt för Jeff Bezos. Många på vänsterkanten har kritiserat Amazons monopolliknande ställning på vissa marknader inom e-handeln.

Demokraternas Elizabeth Warren, som kan bli Trumps motståndare i valet 2020, talar ofta om behovet av att bryta isär stora techbolag på samma sätt som Standard Oil delades upp i flera, mindre bolag på 1910-talet. 

Enligt Brad Stone har Jeff Bezos aldrig deklarerat om han är Demokrat eller Republikan. På en rak fråga om vem Jeff Bezos skulle rösta på om valet stod mellan Warren och Trump svarar författaren, som ägnat en stor del av sin karriär åt att granska Amazon, såhär:

”Jag vet inte. Tills han avslöjar sina specifika politiska åsikter, vilket jag inte tror att han kommer göra, kommer vi inte kunna svara på det.”

Brad Stones jobbar för närvarande på en andra bok om Amazon som ska komma ut inom ett par år.

Hör delar av Di Digitals intervju med Brad Stone i senaste Digitalpodden:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer