Annons

Stjärnduon drog in en halv miljard: ”Två affischnamn slutar”

Erik Sprinchorn (tv) och Carl Armfelt meddelade på tisdagen att de lämnar Swedbank Robur.
Erik Sprinchorn (tv) och Carl Armfelt meddelade på tisdagen att de lämnar Swedbank Robur. Foto: Hampus Andersson, Hampus Andersson (Di)
Erik Sprinchorn och Carl Armfelt lämnar Swedbank för ett nytt och hemligt projekt. Bakom sig lämnar de en framgångsrik och speltung portfölj som enligt Di Digitals uppgifter kunde ha rymt Spotify, två år före bolagets börsnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt lämnar Swedbank Robur efter flera års framgångsrik fondförvaltning.

”De har varit två mycket uppskattade medarbetare, både internt och av de bolag de investerat i”, säger Stefan Sundblom, aktiechef på Swedbank Robur, i ett uttalande.

Framför allt har duon gjort sig känd för en aktiv förvaltning av fonden Ny Teknik, som har ökat med 90 procent i värde de senaste tre åren.

Fonden har främst investerat i spelbolag som svenska Paradox Interactive, THQ Nordic och amerikanska Take-Two, med sin senaste jättehit ”Red Dead Redemption 2”. Även MTG finns bland de större innehaven.

De senaste åren har Ny Teknik-fonden vuxit dramatiskt. Från början av 2014 fram till halvårsskiftet i år steg förmögenheten i fonden från 1,5 miljarder kronor till drygt 20 miljarder kronor.

Det är två kändisar, om man får säga så

Under samma period drog fonden in över 450 miljoner kronor i förvaltningsavgifter, enligt Di Digitals uppskattning. Detta baserat på snittförmögenheten i fonden och en avgift på 1,25 procent. En del av den summan har gått till utomstående mäklare.

Läs mer: Här är lönerna på 40 svenska techbolag

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn vill inte ge någon intervju utan hänvisar till Swedbanks presschef Josefine Uppling.

”Frågor om Carl och Eriks nya verksamhet kan vi på Swedbank Robur av förklarliga skäl inte uttala oss om”‚ skriver hon i ett mejl.

Hon tillägger att Carl Armfelt och Erik Sprinchorn blir kvar på Swedbank Robur fram till årsskiftet.

”Det är stora affischnamn för Robur som slutar. Det är två kändisar, om man får säga så”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Han menar att Erik Sprinchorn och Carl Armfelt har förvaltat Ny Teknik enligt den gamla skolans regler, en sorts aktiv förvaltning som förekom oftare förr i tiden och som i dag är vanligare bland mindre fonder.

”Det är allt mindre vanligt att det är så, speciellt i större organisationer som Robur. Där är det oftast större team där man mer jobbar efter en förvaltningsmodell där individerna inte är så viktiga”‚ säger Joakim Bornold.

Läs mer: Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018 

På senare år har Ny Teknik börjat investera även i onoterade bolag som är på väg till börsen. Ett exempel är poddplattformen Acast.

Enligt Di Digitals uppgifter tittade Ny Teknik även noga på en större investering i ett då privatägt Spotify 2016, en affär som aldrig blev av.

Endast om Ny Teknik-fondens förmögenhet minskar drastiskt skulle det påverka bolagen i portföljen, enligt Joakim Bornold.

”Det skulle krävas ett rejält utflöde ur fonden för att påverka bolagen. Men det går inte att utesluta.”

Höstens börsturbulens har slagit mot Ny Teknik, som varit exponerade både mot mindre bolag och mot tekniksektorn. Sedan slutet på augusti har fondens backat i värde sjunkit med över 3 miljarder kronor, eller drygt 17 procent.

”Det är inte så konstigt att den typen av fonder tar stryk. Det är en högre risk i den typen av bolag”, säger Joakim Bornold.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer