Annons

Succéstudions grundare plockar ut 125 miljoner – ska investera i nya spelbolag

Anton Westbergh, vd för spelbolaget Coffee stain studios.
Anton Westbergh, vd för spelbolaget Coffee stain studios. Foto: Nicke Johansson
Skövdebolaget Coffee stain studios fortsätter att dra in miljoner på sitt getspel. Nu plockar grundarna ut 125 vinstmiljoner för att investera i nya spelprojekt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Goat Simulator fortsätter att ge klirr i kassan för Skövdebaserade Coffee Stain Studios. Samtidigt har spelstudion investerat i det externt utvecklade Battlerite, som i höstas drog in 35 miljoner kronor under sin första månad efter lansering. 

Coffee Stain omsatte i fjol närmare 129 miljoner kronor, vilket är 2 miljoner mer än under föregående år. Vinsten för 2016 landade på 84 Mkr.

”Battlerite är en stor del till varför vi lyckats öka omsättningen. Egentligen hade vi inte förväntat oss det för 2016 eftersom vi inte släppt någon egen titel sedan Goat Simulator. Så det är kul”, säger Anton Westbergh, som är vd och en av nio grundare av Coffee Stain Studios.

Läs även: Braksuccé för ännu ett svenska Battlerite 

Efter ett starkt fjolår passar bolaget på att dela ut en del av vinsten till grundarna. 

Coffee Stain Studios har samlat på sig över 140 Mkr i vinstmedel de senaste åren och beslutar nu att dela ut 125 Mkr till aktieägarna, via sitt holdingbolag, enligt årsredovisningen. Men enligt Anton Westbergh är det inte för privat bruk utan för investeringar i spelbranschen.

”Eftersom Coffee Stain har gått rätt bra har vi mycket kapital som vi vill återinvestera i spelbranschen. Vår vinstutdelning gör det möjligt för grundarna att kunna driva saker vid sidan av Coffee Stain”, säger Anton Westbergh.

Coffee Stain Studios grundades 2010 men intäkterna tog ordentlig fart först efter det att succéspelet Goat Simulator släpptes i april 2014. Det året steg intäkterna till 89 Mkr, en ökning med 600 procent på ett år.

Vår vinstutdelning gör det möjligt för grundarna att kunna driva saker vid sidan av Coffee Stain.

Under torsdagen meddelade bolaget att man även går in som delägare i den nystartade Göteborgsstudion Lavapotion.

”Vi började snacka med gänget bakom Lavapotion för ett par månader sen. Idén till spelet som de ska utveckla var något som vi på Coffee Stain hade pratat om internt tidigare. Då var det självklart att vi skulle investera i det”, säger Anton Westbergh.

Inledningsvis investerar Coffe Stain 3 Mkr i Lavapotion, vilket antagligen bara är en första investering, enligt Anton Westbergh.

Foto: Kalle Lantz.

Teamet bakom Lavapotion: Carl Toftfelt, Niklas Borglund, Patrik Liljecrantz och Magnus Alm. Foto: Kalle Lantz.

 ”Det här är ju en såddinvestering sen kommer det säkert tas in lite mer kapital längre fram, men det här är tillräckligt för att de ska kunna dra igång.” 

I fjol köpte Skövdebolaget ut sin egen tidiga investerare Skaraborg Invest, som investerade i spelbolaget 2013. Förra året startade man också Coffee Stain Publishing, en förlagsgren som ska ge ut spel som utvecklas av andra bolag. Bland annat ska förlagsgrenen ge ut spel av danska Ghost Ship, som Coffee Stain tidigare har investerat i. 

”Det är ett sätt för oss att expandera vår verksamhet och få lite mer bandbredd. Publishing är ett väldigt bra sätt för oss att utnyttja det vi har byggt upp som vårt nätverk, våra kontakter och vårt varumärke.

Läs även: Getspelet går som tåget – slår sin egen prognos 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer