Hoppa till innehållet

Suget efter LMK Group avtar – backar till 7,4 procent upp

LMK Group, ägare till Linas Matkasse, hade en stark debut med ett avancemang på över 26 procent men tappade mark någon timme in i handeln. Försäkringsjätten Skandia blir samtidigt ny näst största ägare.

Walker Kinman är vd för Linas Matkasse.
Walker Kinman är vd för Linas Matkasse.Foto: Press

 

 

I början av mars rapporterade Di Digital att Linas Matkasse och deras koncern LMK Group var på väg mot en notering och i dag var det dags. Intresset bland såväl institutionella investerare som allmänheten var så pass högt att anmälningstiden tidigarelades med en dag.

Inklusive överdelningsoptionen erbjöds 57 procent av aktierna till ett totalbelopp på 575 Mkr, och här ingick en nyemission på 250 Mkr.

Teckningspriset låg på 79,50 kronor, men rusade kvickt upp till närmare 100 kronor i den inledande handeln. Marknadens intresse svalnade under förmiddagen och aktien handlas i skrivande stund för 85,4 kronor. 

De befintliga aktieägarna sålde pro rata, alltså i proportion till nuvarande innehav.  Den norska Herkules Capital är fortsatt största ägare med 11,3 procent, men som ny näst största ägare kommer Skandia in med 7,9 procent av rösterna och kapitalet. Tredje största ägare är medgrundaren Niklas Aronssons Pop Spinach AB med 7,3 procent.  

Kvar som ägare är även frontfiguren och medgrundaren Carolina Gebäcks Rocky Beans, svenska Creandum och tyska Acton Capital.

Utöver Skandia får bolaget nya institutionella ägare som amerikanska Invus, Nordea Fonder, Handelsbanken Fonder och Argenta, som är baserad i Luxemburg.

Bolaget har efter ett par tuffa år, som kulminerade 2019, vänt skutan och omsatte drygt 1,2 miljarder kronor 2020, en ökning med ungefär 12 procent från 2019. Det kan jämföras med 2019 års mest lönsamma Ica Maxi butik, Ica Maxi Jönköping, som omsatte drygt 700 miljoner kronor året innan pandemin. 

Läs mer: Linas Matkasses tyska konkurrent Hellofresh visar korten – omsätter 362 miljoner i Norden

Från att ha erbjudit matkassar med en fast meny erbjuder bolaget nu en flexibilitet med mellan 40 till 50 valmöjligheter per vecka. Här ligger den tyska börsnoterade konkurrenten Hellofresh under med runt 15 recept per vecka. 

”Vår ambition är att fortsätta växa och utveckla vårt erbjudande till kunderna, som nu är det starkaste i Norden när det gäller antalet rätter”, kommenterar bolagets vd Walker Kinman till DiTV. 

Totalt levererade bolaget i fjol drygt 1,7 miljoner matkassar till ungefär 115 000 aktiva kunder i Sverige, Norge och Danmark där koncernen driver fyra olika varumärken. Ett starkt fokus är nu att öka antalet aktiva kunder, orderfrekvensen och det genomsnittliga ordervärdet.

”Vi har också stora ambitioner med att förkorta ledtiderna och även möjligheten att få leveransen flera dagar under veckan”, säger Walk Kinman.

Läs mer: Så mycket håvar storägarna in när Linas Matkasse noteras

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera