Annons

Superängel räknar hem 200 miljoner på Next Games notering

Next Games fem grundare, med Joakim Achrén och Mikael Achrén längst till vänster.
Next Games fem grundare, med Joakim Achrén och Mikael Achrén längst till vänster. Foto: Next Games
Investeraren bakom dundersuccén Supercell är bland ägarna som sitter på stora poster när spelbolaget går till börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital kunde redan i oktober i fjol avslöja att det finska spelbolaget Next Games (NTL) i tysthet hade tagit de första stegen mot en notering. Bolaget kommer att börsnoteras i Helsingfors den 24 mars med en värdering på 1,3 miljarder kronor.

I den pågående nyemissionen har Swedbank Robur förbundit sig att teckna en post. Sedan tidigare är den svenska affärsängeln Mathias Ackermand delägare i spelföretaget. Hans avsikt är att behålla sina aktier.

Läs mer: Han behåller sitt innehav i miljardnoteringen

Men den som har mest att tjäna på Next Games börsdebut är stjärninvesteraren Jari Ovaskainen. Han investerade tidigt i den finska dundersuccén Supercell, som värderades till över 80 miljarder kronor i somras då kinesiska Tencent köpte en majoritetspost i bolaget.

Jari Ovaskainen äger drygt 3 miljoner aktier i Next Games, vilket vid noteringen ger ett marknadsvärde på minst 217 miljoner kronor. Det motsvarar 22 procent av hela Next Games, enligt bolagets prospekt.

Jari Ovaskainen har tidigare investerat i svenska spelbolaget Snowprint Studios (NTL).

Läs mer: Next Games teckningskurs klar – värderas till 1,3 miljarder

Joakim och Mikael Achrén, Kalle Hiitola och Jaakko Jumisko, fyra av bolagets grundare, äger varsin post som blir värd minst 69 miljoner kronor vid noteringen. Detta baserat på det lägsta aktiepriset i spannet 7,5–7,9 euro.

Hur stor andel av Next Games som Mathias Ackermand äger framgår inte i bolagets prospekt. Dock har är amerikanska IDG Ventures nästa största ägare med ett innehav som blir värt 110 miljoner kronor när bolaget gör premiär på börsen.

Swedbank Roburs andel motsvarar ett börsvärde på 72 miljoner kronor.

Även affärsängeln Chris Saccas Lowercase Capital är delägare i Next Games, men aktieposten är för liten för att särredovisas i bolagets prospekt.

Chris Sacca framträdde nyligen vid SXSW i amerikanska Austin. Di Digital var på plats

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies