Hoppa till innehållet

Superängeln vill hjälpa startup-grundare med juridiken

I våras lanserade affärsängeln Erik Byrenius sajten Startupdocs. Nu fylls den på med nya dokument som ska hjälpa entreprenörer att hitta rättvisa villkor mellan grundarna i nya bolag.

Erik Byrenius blev en förmögen man när sålde onlinepizza.se, tillsammans med övriga grundare, till jätten Delivery Hero år 2012, för mellan 250 och 500 mkr.

Sedan dess har han profilerat sig som en av den svenska startupsektorns flitigaste affärsänglar, med tidiga investeringar i bolag som Castle, Vaulted Payments, Spotscale, Loop54, Greta och andra.


Erik Byrenius (mitten), med medgrundarna Per Anders Bjelkestål (till vänster) och Dan Castillo (till höger) vid försäljningen av onlinepizza.se. Foto: Jack Mikrut

I våras lanserades sajten Startupdocs.se. Där har Erik Byrenius tillsammans med Mattias Larsson, partner på advokatfirman Fylgia, laddat upp standardiserade juridiska avtalsdokument, bland annat aktieägaravtal och investeringsavtal, särskilt anpassade för startupbolag i tidig fas.

Dokumenten är gratis att ladda ned och tänkta att användas som utgångspunkt till exempel i förhandlingar mellan investerare och entreprenör.

"Jag utgick från mina egna erfarenheter. När jag började intressera mig för startupvärlden så insåg jag väldigt fort att det inte fanns någon uppfattning om vad som var normala villkor för en investering. Det fanns ingen balanserad mall att utgå ifrån", säger Erik Byrenius.

Det kan ställa till väldigt mycket problem om inte saker görs rätt från början.

Sedan starten har dokumenten på startupdocs laddats ned drygt 1700 gånger. Nu görs en större uppdatering i form av nya aktieägaravtal tänkta att användas vid bildandet av nya bolag.

"De dokument som funnits där tidigare har varit anpassade för dem som ska ta in externa aktieägare i bolaget. Många har sagt att de behöver hjälp med en vettig standard för när de bildar ett bolag", säger Erik Byrenius.

"I ett så tidigt skede har man sällan råd med en jurist. Men det kan ställa till väldigt mycket problem om inte saker görs rätt från början", fortsätter han.

Många entreprenörer struntar helt i att göra en ordentlig uppdelning av bolaget vid starten, säger Erik Byrenius. Det är förståeligt men kan straffa sig längre fram.

"Vad händer om någon hoppar av? Hur fattar man beslut om att ta in pengar? Vad händer om man inte är överens eller någon inte gör sitt jobb? Det kanske kan upplevas som trista frågor, men det blir problematiskt att bara köra på utan en ordentlig överenskommelse", säger Mattias Larsson på advokatbyrån Fylgia, som stått för utformningen av avtalen.

Tanken är att dokumenten på startupdocs ska kunna anpassas för olika situationer:

"Syftet är egentligen att underlätta och sänka trösklarna för att komma igång. Mallarna fungerar som de är, men eftersom varje situation är unik får man räkna med vissa anpassningar", säger Erik Byrenius.

Läs även: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetsektorn

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera