Annons

Superängeln vill hjälpa startup-grundare med juridiken

I våras lanserade affärsängeln Erik Byrenius sajten Startupdocs. Nu fylls den på med nya dokument som ska hjälpa entreprenörer att hitta rättvisa villkor mellan grundarna i nya bolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Erik Byrenius blev en förmögen man när sålde onlinepizza.se, tillsammans med övriga grundare, till jätten Delivery Hero år 2012, för mellan 250 och 500 mkr.

Sedan dess har han profilerat sig som en av den svenska startupsektorns flitigaste affärsänglar, med tidiga investeringar i bolag som Castle, Vaulted Payments, Spotscale, Loop54, Greta och andra.


Erik Byrenius (mitten), med medgrundarna Per Anders Bjelkestål (till vänster) och Dan Castillo (till höger) vid försäljningen av onlinepizza.se. Foto: Jack Mikrut

I våras lanserades sajten Startupdocs.se. Där har Erik Byrenius tillsammans med Mattias Larsson, partner på advokatfirman Fylgia, laddat upp standardiserade juridiska avtalsdokument, bland annat aktieägaravtal och investeringsavtal, särskilt anpassade för startupbolag i tidig fas.

Dokumenten är gratis att ladda ned och tänkta att användas som utgångspunkt till exempel i förhandlingar mellan investerare och entreprenör.

"Jag utgick från mina egna erfarenheter. När jag började intressera mig för startupvärlden så insåg jag väldigt fort att det inte fanns någon uppfattning om vad som var normala villkor för en investering. Det fanns ingen balanserad mall att utgå ifrån", säger Erik Byrenius.

Det kan ställa till väldigt mycket problem om inte saker görs rätt från början.

Sedan starten har dokumenten på startupdocs laddats ned drygt 1700 gånger. Nu görs en större uppdatering i form av nya aktieägaravtal tänkta att användas vid bildandet av nya bolag.

"De dokument som funnits där tidigare har varit anpassade för dem som ska ta in externa aktieägare i bolaget. Många har sagt att de behöver hjälp med en vettig standard för när de bildar ett bolag", säger Erik Byrenius.

"I ett så tidigt skede har man sällan råd med en jurist. Men det kan ställa till väldigt mycket problem om inte saker görs rätt från början", fortsätter han.

Många entreprenörer struntar helt i att göra en ordentlig uppdelning av bolaget vid starten, säger Erik Byrenius. Det är förståeligt men kan straffa sig längre fram.

"Vad händer om någon hoppar av? Hur fattar man beslut om att ta in pengar? Vad händer om man inte är överens eller någon inte gör sitt jobb? Det kanske kan upplevas som trista frågor, men det blir problematiskt att bara köra på utan en ordentlig överenskommelse", säger Mattias Larsson på advokatbyrån Fylgia, som stått för utformningen av avtalen.

Tanken är att dokumenten på startupdocs ska kunna anpassas för olika situationer:

"Syftet är egentligen att underlätta och sänka trösklarna för att komma igång. Mallarna fungerar som de är, men eftersom varje situation är unik får man räkna med vissa anpassningar", säger Erik Byrenius.

Läs även: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetsektorn

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer