Hoppa till innehållet

Skogskodarna ska hjälpa bolag med blockkedjan – tar in 7 miljoner

Superblocks grundare Thomas Backlund sa upp sig från jobbet och flyttade till skogen för att koda. Nu tar blockkedjetjänsten in kapital för att växa.

Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks.
Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks.Foto: pressbild

Thomas Backlund sade upp sig från sitt systemutvecklarjobb och flyttade ut i skogen för nästan exakt fem år sen. 

”Jag har programmerat sedan jag var liten och jag började tidigt se mönster. Sen insåg jag hur dyrt och svårt det är för de som inte programmerar att få något gjort. Därför ville jag utveckla verktyg för att demokratisera det här med kodning”, säger Thomas Backlund. 

Läs även: Hotell utmanar bokningsjättarna med blockkedjan: ”Kan bryta oligopolet” 

Från att ha börjat med andra verktyg gick han och medgrundarna Carl Gärdsell och Javier Tarazaga Gomez över till att ta fram verktyg speciellt anpassade för bolag som vill skapa decentraliserade tjänster på blockkedjan. 

”Just nu är det smekmånad för blockkedjan och alla pratar om de balla sakerna man kan göra. Vad man inte pratar om är hur begränsad den är. Så fort det kommer till något prestandakrävande, privat datalagring eller ihopkoppling med existerande lösningar så blir det problem. Det är det vi löser”, säger Thomas Backlund. 

Superblocks har nu tagit in 7 miljoner kronor för att kunna betala löner och anställa fler personer. Investeraren är riskkapitalbolaget Cryptowell, som fokuserar på blockkedjebolag. Det här är Cryptowells andra investering efter bolaget år 2017 köpte in sig i danska Hiveonline som utvecklar en finansiell plattform baserad på blockkedjetekniken.  

“Superblocks har enorm potential och lanseras vid helt rätt tidpunkt, vilket lägger grunden för att på sikt kunna bli ett globalt ‘Wordpress’ för decentraliserade appar”, säger Cryptowells investerare Håkan Birging. 

Läs mer: Han satsar 8 miljoner på hennes Hiveonline

Vad Superblocks gör är att koppla ihop decentraliserade molnlösningar till blockkedjan för att göra det möjligt att ta det bästa av de olika lösningarna. Genom plattformen förenklar bolaget processen för kodning, utveckling, test och implementering av smarta kontrakt och decentraliserade appar, så kallade ”dappar”. 

”De blir som ett lager på existerande molnstrukturer för att lyfta upp det till en decentraliserad nivå. Den hjälper blockkedjan att få superkrafter som den annars saknar. Tjänsten hjälper de som vill bygga en tjänst som har blockkedjan i centrum men behöver mer än bara flytta värde”, säger Thomas Backlund. 

Företagets första verktyg för smarta kontrakt och dapp-utveckling lanseras nu som en öppen beta för Ethereum-utvecklare. Plattformen kommer inom kort även att ge stöd för fler blockkedjor.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera