Hoppa till innehållet

Motvind för tech – Spotify en av många besvikelser

Marknaden för technoteringar har gått från het till sval under 2018. Spotifys debut på Wall Street såg länge lovande ut, men avslutade året med en kraftig nedgång.

Börsklockan vid Nasdaq Stockholm, New York-börsen vid Spotifys notering och en man som blickar på börskurser.
Börsklockan vid Nasdaq Stockholm, New York-börsen vid Spotifys notering och en man som blickar på börskurser.

Uppgången under årets sista handelsdag räckte inte. De 21 svenska teknikbolag som listades under 2018 avslutade ändå året i besvikelse. Endast 4 såg sina kurser stiga, medan de övriga 17 föll. 

Det blir slutsatsen om man jämför aktiekurserna från årets sista handelsdag med bolagens teckningskurser, eller introduktionskurer om nya aktier inte emitterats i samband med noteringen. Även antalet noteringar tyder på ett minskat intresse då dubbelt så många techbolag noterades under 2017 som under 2018. 

”När börsen gungar efter en lång hausse-period är det klart att förhoppningsbolag får ordentlig motvind. När marknaden svänger från optimism till skepticism är det denna kategori av bolag som är mest i fokus”, säger Håkan Östling, analyschef på Redeye.

Läs mer: Så gick det för technoteringarna 2017

För den största procentuella nedgången står Optimobile för. Det lilla mjukvarubolaget har backat med hela 90 procent sedan noteringen i slutet av februari. 

Största besvikelsen är dock Spotify, som genomförde en uppmärksammad direktnotering på New York-börsen den 3 april. Den svenska streamingjätten gick till Wall Street utan teckningskurs då man inte sålde några nyutgivna aktier. Men efter första handelsdagen stängde aktien på kursen 149 dollar, vilket motsvarar ett börsvärde på 240 miljarder kronor. Spotify slog kursrekord i slutet på augusti, då aktien stängde strax över 192 dollar. Sedan dess har kursen rasat och handlades i slutet av året till en kurs på 114 dollar. Börsvärdet är nu cirka 185 miljarder kronor. Det är 24 procent under stängningskursen under första handelsdagen. 

Sjunkande intäkter per användare fick marknaden att straffa Spotify efter den senaste kvartalsrapporten i november. Aktien backade trots att musikjätten minskade sin förlust kraftigt och pekade på möjlig lönsamhet före slutet på 2018.

Läs mer: Spotify minskar förlusten kraftigt – kan nå lönsamhet i år 

En annan storslagen besvikelse är Veoneer, Autolivs teknologidel som knoppades av i somras. Aktien har sedan noteringen backat med 40 procent till ett börsvärde på 19,6 miljarder kronor. 

Läs mer: Veoneers finanschef slutar efter knappt ett år 

En tredje besvikelse på Nasdaq Stockholm är Bygghemma som backat med 39 procent sedan noteringen i mars. Bolagets börsvärde är nu endast 3,4 miljarder kronor. 

Läs mer: Smoltek faller efter att ha missat mål om kundspecifikt avtal

Den enda technotering som imponerar ordentligt är Smoltek. Det lilla nanotekenikbolaget har stigit med närmare 250 procent till ett börsvärde på 327 miljoner kronor sedan noteringen i slutet av februari.

Så gick det för technoteringarna 2018:

 

Rättelse: Siffran för Calmark är fel i tabellen. Aktien avslutade året i linje med teckningskursen på 4,60 kronor.
Fotnot: Slutkurser togs in kl 13 den 28 december 2018. *I Spotify och Veoneers fall jämförs kursen med den från bolagets första handelsdag. I fallet Flexion Mobile kursen i riktade emissionen strax innan.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera