Annons

Motvind för tech – Spotify en av många besvikelser

Börsklockan vid Nasdaq Stockholm, New York-börsen vid Spotifys notering och en man som blickar på börskurser.
Börsklockan vid Nasdaq Stockholm, New York-börsen vid Spotifys notering och en man som blickar på börskurser.
Marknaden för technoteringar har gått från het till sval under 2018. Spotifys debut på Wall Street såg länge lovande ut, men avslutade året med en kraftig nedgång.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppgången under årets sista handelsdag räckte inte. De 21 svenska teknikbolag som listades under 2018 avslutade ändå året i besvikelse. Endast 4 såg sina kurser stiga, medan de övriga 17 föll. 

Det blir slutsatsen om man jämför aktiekurserna från årets sista handelsdag med bolagens teckningskurser, eller introduktionskurer om nya aktier inte emitterats i samband med noteringen. Även antalet noteringar tyder på ett minskat intresse då dubbelt så många techbolag noterades under 2017 som under 2018. 

”När börsen gungar efter en lång hausse-period är det klart att förhoppningsbolag får ordentlig motvind. När marknaden svänger från optimism till skepticism är det denna kategori av bolag som är mest i fokus”, säger Håkan Östling, analyschef på Redeye.

Läs mer: Så gick det för technoteringarna 2017

För den största procentuella nedgången står Optimobile för. Det lilla mjukvarubolaget har backat med hela 90 procent sedan noteringen i slutet av februari. 

Största besvikelsen är dock Spotify, som genomförde en uppmärksammad direktnotering på New York-börsen den 3 april. Den svenska streamingjätten gick till Wall Street utan teckningskurs då man inte sålde några nyutgivna aktier. Men efter första handelsdagen stängde aktien på kursen 149 dollar, vilket motsvarar ett börsvärde på 240 miljarder kronor. Spotify slog kursrekord i slutet på augusti, då aktien stängde strax över 192 dollar. Sedan dess har kursen rasat och handlades i slutet av året till en kurs på 114 dollar. Börsvärdet är nu cirka 185 miljarder kronor. Det är 24 procent under stängningskursen under första handelsdagen. 

Sjunkande intäkter per användare fick marknaden att straffa Spotify efter den senaste kvartalsrapporten i november. Aktien backade trots att musikjätten minskade sin förlust kraftigt och pekade på möjlig lönsamhet före slutet på 2018.

Läs mer: Spotify minskar förlusten kraftigt – kan nå lönsamhet i år 

En annan storslagen besvikelse är Veoneer, Autolivs teknologidel som knoppades av i somras. Aktien har sedan noteringen backat med 40 procent till ett börsvärde på 19,6 miljarder kronor. 

Läs mer: Veoneers finanschef slutar efter knappt ett år 

En tredje besvikelse på Nasdaq Stockholm är Bygghemma som backat med 39 procent sedan noteringen i mars. Bolagets börsvärde är nu endast 3,4 miljarder kronor. 

Läs mer: Smoltek faller efter att ha missat mål om kundspecifikt avtal

Den enda technotering som imponerar ordentligt är Smoltek. Det lilla nanotekenikbolaget har stigit med närmare 250 procent till ett börsvärde på 327 miljoner kronor sedan noteringen i slutet av februari.

Så gick det för technoteringarna 2018:

 

Rättelse: Siffran för Calmark är fel i tabellen. Aktien avslutade året i linje med teckningskursen på 4,60 kronor.
Fotnot: Slutkurser togs in kl 13 den 28 december 2018. *I Spotify och Veoneers fall jämförs kursen med den från bolagets första handelsdag. I fallet Flexion Mobile kursen i riktade emissionen strax innan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer