Annons

Susanna Campbell: Jättarna kommer starta impact-fonder

Impact-investeraren Susanna Campbell.
Impact-investeraren Susanna Campbell. Foto: Amanda Lindgren
Impact-investeraren Susanna Campbell känner sig något ensam i sektorn. ”Det finns fler investeringsmöjligheter än kapital”, säger hon i en intervju med Bloomberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare Ratoschefen Susanna Campbell har fokuserat på att investera i impact-bolag de senaste åren. Bland annat leder hon investeringarna i Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken och var en av de första att gå in i batteribolaget Northvolt.

”Om du bara tittar på vårt affärsflöde så skulle jag säga att det fortfarande är få spelare på den här marknaden”, säger hon i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

Och behovet att investera i bolag som gör världen bättre är stort. Konsulter som McKinsey, PWC och Global Impact Investing Network visar på att det idag investeras omkring 500 miljarder dollar, men att det behövs 7-8 biljoner dollar för att nå FN:s mål till 2030.

Läs mer: Klarna-grundaren: ”Handels smartaste ska inte bara starta nästa kreditbolag”

Å andra sidan dubblades impactinvesteringarna förra året, men från en låg nivå - totalt står de nu för 0,5 procent av tillgångarna globalt.

Susanna Campbell tror att större riskkapitalbolag som EQT och Nordic Capital snart också kommer att starta impact-fonder. Tidigare i år lämnade EQT-grundaren Jan Ståhlberg bolaget för att starta Trill impact, som fokuserar på onoterade bolag med starka hållbarhetsmål, och som lockade bland annat storbanken Nordea.

”Jag hoppas att impact-investeringar kommer att bli det nya normala, eftersom det grundar sig på starka makrotrender”, säger Susanna Campbell.

”Det grundar sig på saker som måste ske.”

Läs mer: Northvolt-chefen om miljardprojektet: ”Fortfarande enormt komplicerat”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer