Hoppa till innehållet

Susanne Najafi: ”Det handlar om avkastning – inte välgörenhet”

Den stjärntunga panelen på Sthlm Tech Fest var oeniga när det kom till startupbolagens värdegrund. ”Om du söker kapital, säg inte att du ska ge en del av vinsten till välgörenhet”, säger den amerikanska superängeln Jason Calacanis.

Susanne Najafi, medgrundare av Backing Minds satt i panelen på Sthlm tech fest.
Susanne Najafi, medgrundare av Backing Minds satt i panelen på Sthlm tech fest.Foto: Evelina Carborn.

I ett fullpackat rum på Waterfront under Sthlm tech fest gästade en handfull investerare scenen för att diskutera framtidens riskkapitalinvesteringar. Förutom moderatorn Tyler Crowley var även Backing Minds grundare Sara Wimmercranz och Susanne Najafi, Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson, Wellstreets Mikael Wintzell samt ängelinvesteraren Jason Calacanis på scen. 

Jason Calacanis som egentligen skulle ha moderat eventet blev istället en av paneldeltagarna när en av de andra gästerna var sen. Det första som diskuterades var avsaknaden av investeringar i kvinnligt grundade bolag, där Jason Calacanis berättade om varför han de senaste åren investerat mycket mer i kvinnor.

Foto: Evelina Carborn

Affärsängeln Jason Calacanis är på besök i Stockholm. Foto: Evelina Carborn.

”Kvinnor är mycket mer fokuserade som grundare och när jag sa till en utav de kvinnliga grundare, som jag investerat i, att hon jobbade väldigt hårt sa hon att anledningen till att hon arbetade så hårt var för att hon aldrig skulle få den här möjligheten igen. Att kvinnor bara får en chans, det tog mig otroligt hårt”, säger Jason Calacanis.

Läs även: Lena Apler är årets Female Founder: ”Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig” 

Att slåss om mikrofontid är inget ovanligt när man bjuder upp amerikanska änglar på scen men Susanne Najafi lyckades till slut få ett ord in. 

”Att investera i kvinnor handlar om avkastning, inte om välgörenhet”, säger hon. 

Backing Minds har som fokus i att hitta startupbolag bortom Stureplan och försöker undvika de homogena grupper av bolag som oftast attraherar tillgängligt riskkapital.  

”Vi känner mest att vi behöver hitta de här bolagen innan någon annan gör det. För om VC-bolagen förstår att det finns pengar att tjäna, då kommer de att ändra sina strategier”, säger medgrundaren Sara Wimmercranz.

Läs även: Nya tungviktare in i Backing Minds 

Om mindre homogena bolag är framtiden är klimatet och andra världsproblem ett annat diskussionsämne. 

”Vi investerar i bolag som försöker lösa problemen innan de sprider sig”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken.

Foto: Evelina Carborn.

Backing Minds Susanne Najafi och Sara Wimmercranz samt Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson. Foto: Evelina Carborn.

Men samtidigt som alla paneldeltagarna nog kan se vikten av att investera mer i sådana lösningar ser  Erik Engellau-Nilsson ett problem.

”Det största problemet är att impact investment, hållbarhet och allt sånt är så jäkla tråkigt och ingen bryr sig. Och hållbarhet kräver verkligen tankeverksamhet och en förändring av beteenden och då blir det tråkigt. Det finns inga goda förebilder inom hållbarhet och det vill vi förändra,” säger han och slänger ut en fråga till publiken:

”Har någon här hört talas om Norman Borlaug?”

Ingen av de 300-400 personerna i publiken lyfter upp en hand.

”Ingen här eller hur? Och han borde vara den mest kända personen i människans historia. Han räddade en miljard människor från att dö i svält. Han var mannen bakom den gröna revolutionen och tilldelades Nobelpriset på 70-talet. Och ingen vet vem han är”, säger han. 

Om du söker kapital, säg inte att du ska ge en viss procent av vinsten till välgörenhet

Diskussionen stannar däremot inte i att investerare borde satsa mer på bolag som försöker lösa världens problem utan i stället råder Jason Calacanis dagens startupbolag att hålla tyst om välgörenhetsmål eller liknande:

”Om du söker kapital, säg inte att du ska ge en viss procent av vinsten till välgörenhet. Du får gärna ge 100 procent av dina 30 procent till välgörenhet, men det triggar en tro hos investerare att du inte bryr dig om avkastning”, säger Jason Calacanis som ett tips till startupbolagen i publiken. 

Igen får han mothugg av Susanne Najafi som (igen) kämpar för att få ordet. 

”Jag håller inte med. Tänk på alla företag du kommer att missa om du tänker på det viset?”

”För om du tar in konsumentens perspektiv. De är mycket mer medvetna nu och de vill inte spendera sina pengar i bolag som har en ohållbar inställning”, säger hon och möts av publikens applåder. 

Paneldiskussionen på Sthlm Tech Test kanske inte fick fram vad som var framtiden för riskkapitalinvesteringar men det stod plötsligt klart hur viktigt det är för startupbolag att välja investerare med det synsätt som är rätt för dem. 


 Missa inte resten av vår rapportering från Sthlm tech fest:

Klarnas vd: ”Någon måste krossa marginalerna” 

Izettles vd: ”Nordic Capital hade djupare fickor än vi” 

Pirate Bay-grundaren: ”De kallade mig Jesus i fängelset” 

Truecallers vd: "Vi ville bygga ett indiskt Blocket"

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera