Annons

Sval respons på Apples nya budgettelefon

Nya Iphone SE i tre färger.
Nya Iphone SE i tre färger.
På onsdagen lanserade Apple nya billigare Iphone SE, som ligger 40 procent under i priset för flaggskeppsmodellen Iphone 11. Den fick ett svalt mottagande på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ryktena om Apples lansering av en ny billigare Iphone har gått varma ett tag. Det senaste budet om att den skulle släppas i mitten av april visade sig stämma.

Designen på nya Iphone SE liknar Iphone 8, som släpptes 2017. Däremot är flera av funktionerna i paritet med den befintliga flaggskeppsmodellen Iphone 11. Telefonen har till exempel Apples snabba chip A13 Bionic.

Priset på telefonen, som börjar på 5 495 kronor i Sverige med säljstart den 24 april, är dock 40 procent lägre än för Iphone 11. Och 30 procent lägre än för Iphone XR som också är ute i handeln.

Iphone SE är en uppföljare till telefonen med samma namn, som lanserades 2016 men slutade säljas 2018. Nya SE har en ”hemknapp” som sin föregångare, vilket inte finns på de nyare telefonerna, men en något större skärm.

Lanseringen av Iphone SE markerar den första gången som Apple inte har släppt en telefon inför publik. Det är en osäker marknad den kommer ut på i och med minskad konsumtion och arbetslöshet till följd av coronautbrottet. Börsen reagerade på nyheten med att aktien gick ner med en knapp procent.

Flera tyckare menar också att nya smarta mobiler helt enkelt inte är så lockande längre. Undersökningar kring köpbeteenden visar att folk inte uppgraderar sina mobiltelefoner lika snabbt. Amerikaner köper ny mobil i snitt var tredje år.

I Kina fick dock Apples försäljning en skjuts när samhället öppnade upp igen efter nedstängningen på grund av coronaviruset. I mars ökade försäljningen av Iphone i Kina med 19 procent till 2,5 miljoner enheter, enligt beräkningar från Bloomberg.

Den senaste veckan har Apples aktie ökat i värde med 8 procent på börsen. Hittills i år är aktien dock ned 3 procent.

Läs också: Uppgifter: Nya Iphone kan se ut som en liten Ipad

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer