Hoppa till innehållet

Svensk barnläkare bakom prototypen till Apples ansiktsvisir

Kerstin Rosén, svensk barnläkare i Santa Clara, Kalifornien, kontaktade Apple om hjälp med visir för att skydda vårdpersonal mot coronavirus.

Kerstin Rosén, svensk barnläkare i Silicon Valley, knackade på techjätten Apples dörr för att presentera en prototyp till ett ansiktsvisir.
Kerstin Rosén, svensk barnläkare i Silicon Valley, knackade på techjätten Apples dörr för att presentera en prototyp till ett ansiktsvisir.Foto: Foto från Kerstin Roséns Facebook-sida och Tim Cooks inlägg Twitter.

(Di Digital/Silicon Valley) Kerstin Rosén är en av många utlandssvenskar i Silicon Valley, och jobbar som barnläkare på sjukhuset Kaiser Permanente i Santa Clara. 

I Kalifornien, liksom på många ställen runtom i världen just nu, saknas det skyddsutrustning för vårdpersonal under coronautbrottet. Kerstin Rosén skriver i ett offentligt Facebook-inlägg att hon sedan den 19 mars har lagt all sin vakna tid på fritiden att hitta bolag i Silicon Valley som vill tillverka ansiktsvisir.

För några veckor sedan hörde hon av sig till Apple och bad techjätten hjälpa till.

”De ligger precis bredvid oss på Kaiser Santa Clara och vi tar hand om dem”, säger Kerstin Rosén till den lokala tidningen Mercury News.

Hon har tagit fram en prototyp av ett visir tillsammans med Eric Hess, chef på den kreativa verkstaden Maker Nexus i Sunnyvale, med hjälp av 3D-printrar och lasermaskiner. Det lämnade hon över till Apple som för några veckor sedan åtog sig att producera en miljon ansiktsvisir. Kaiser Permanente i Santa Clara har redan fått leveranser av produkten.

Apple har också lovat att distribuera över 20 miljoner munskydd av sorten N95 till vården.

Initiativet är ett av flera från de stora techbolagen, och även Tesla har levererat ansiktsvisir. Kerstin Rosén har också kontaktat chefer på andra jättar som Facebook och Flextronics, skriver hon i inlägget.

Läs också: Musk vill bygga ventilatorer i Tesla-fabrik – och SpaceX gör handsprit

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera