Annons

Svensk barnläkare bakom prototypen till Apples ansiktsvisir

Kerstin Rosén, svensk barnläkare i Silicon Valley, knackade på techjätten Apples dörr för att presentera en prototyp till ett ansiktsvisir.
Kerstin Rosén, svensk barnläkare i Silicon Valley, knackade på techjätten Apples dörr för att presentera en prototyp till ett ansiktsvisir. Foto: Foto från Kerstin Roséns Facebook-sida och Tim Cooks inlägg Twitter.
Kerstin Rosén, svensk barnläkare i Santa Clara, Kalifornien, kontaktade Apple om hjälp med visir för att skydda vårdpersonal mot coronavirus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Kerstin Rosén är en av många utlandssvenskar i Silicon Valley, och jobbar som barnläkare på sjukhuset Kaiser Permanente i Santa Clara. 

I Kalifornien, liksom på många ställen runtom i världen just nu, saknas det skyddsutrustning för vårdpersonal under coronautbrottet. Kerstin Rosén skriver i ett offentligt Facebook-inlägg att hon sedan den 19 mars har lagt all sin vakna tid på fritiden att hitta bolag i Silicon Valley som vill tillverka ansiktsvisir.

För några veckor sedan hörde hon av sig till Apple och bad techjätten hjälpa till.

”De ligger precis bredvid oss på Kaiser Santa Clara och vi tar hand om dem”, säger Kerstin Rosén till den lokala tidningen Mercury News.

Hon har tagit fram en prototyp av ett visir tillsammans med Eric Hess, chef på den kreativa verkstaden Maker Nexus i Sunnyvale, med hjälp av 3D-printrar och lasermaskiner. Det lämnade hon över till Apple som för några veckor sedan åtog sig att producera en miljon ansiktsvisir. Kaiser Permanente i Santa Clara har redan fått leveranser av produkten.

Apple har också lovat att distribuera över 20 miljoner munskydd av sorten N95 till vården.

Initiativet är ett av flera från de stora techbolagen, och även Tesla har levererat ansiktsvisir. Kerstin Rosén har också kontaktat chefer på andra jättar som Facebook och Flextronics, skriver hon i inlägget.

Länk till twitter

Läs också: Musk vill bygga ventilatorer i Tesla-fabrik – och SpaceX gör handsprit

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer