Annons

Svensk-brittiska elbilen lovar leverans 2020

Lewis Horne, vd på Uniti och en prototyp av bolagets modell Uniti One.
Lewis Horne, vd på Uniti och en prototyp av bolagets modell Uniti One. Foto: Karin Olander (Di).
Den skånska elbilstillverkaren Uniti har tidigare skruvat ned sina mål och flyttat produktionen utomlands. Nu meddelar bolaget att de första leveranserna till kunder i Sverige och Storbritannien kommer att ske nästa sommar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska bolaget Uniti, som sedan 2015 haft en ambition om att börja tillverka små elbilar, tog för ungefär ett år sedan ett beslut om att flytta hela sin tillverkning till Storbritannien.

Frågan har sedan dess varit när produktionen inleds, och hur stora volymerna ska bli. Bolaget har tidigare skruvat ned ett mål om att framställa 5 000-10 000 elbilar vid slutet av 2019.

Nu meddelar Uniti att de första leveranserna till kunder i Sverige och Storbritannien kommer att ske i mitten av 2020.

Priset för modellen Uniti One, som har plats för tre personer, kommer att vara 168 000 kronor efter miljöbonus. 

Om kunden vill ha en Uniti-bil med ett bättre batteri, som har en räckvidd på 30 mil i stället för 15 mil, kostar fordonet 199 000 kronor med bonusen.

Det har även funnits frågetecken kring finansieringen av bolaget. I början av året tog Uniti in knappt 17 miljoner kronor från 2 000 privata investerare genom så kallad crowdfunding.

I maj i år hade 3 000 kunder förbokat en bil hos bolaget. Värdet på beställningarna ska uppgå till mer än 700 miljoner kronor, enligt vad Uniti själva uppgett.

Jämförelsevis ska marknadsledaren Teslas nya Model 3 kosta runt 420 000 kronor, i sitt grundutförande, men den har plats för fler passagerare och har en räckvidd på 35 mil.

Fotnot: Uniti uppgav först att modellen med längre batteriräckvidd skulle kosta 299 000 kronor. Det var felaktig information från bolaget.

Läs mer: Svenska Uniti bygger sin eldrivna citybil i England – Sverige får vänta 

Läs mer: Skånska elbilsbolaget tar in miljoner – siktar på lansering 2020 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer