Annons

Svensk djurapp på export – minskar veterinärkostnader

Karin Nordström (till vänster) är produktägare på Prevet, vd:n Jenny Gagnér har grundat bolaget och veterinären Merike Ronéus är operativ styrelseledamot.
Karin Nordström (till vänster) är produktägare på Prevet, vd:n Jenny Gagnér har grundat bolaget och veterinären Merike Ronéus är operativ styrelseledamot. Foto: Staffan Claesson
Djurtech-appen Prevet riktar sig till djurägare som vill hålla koll på sina pälsklingars hälsa. Nu tar bolaget in 15 miljoner kronor för att dra igång sälj- och marknadsföring på allvar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Djurtech”-tjänsten Prevet är en app för att kontinuerligt logga information om sitt husdjur kring skötsel och djurhälsovård. I den kan en djurägare upprätta en digital journal för att hålla koll på till exempel vaccinationer, provtagningar och dokumentera djurets utveckling. Det kan också underlätta för en veterinär om djuret behöver vård. 

”Veterinärkostnaderna har växt med över 40 procent de senaste sju åren, vilket till stor del beror på bristande dokumentation”, säger Prevets grundare och vd Jenny Gagnér.

Det var när Jenny Gagnérs sto fick bukinflammation 2016 som hon kom på idén till Prevet. Hästars historik följer ofta med ägaren snarare än hästen, och bristfällig information om hästens historia gör att det tar längre tid att sätta sig in i djurets hälsa. Det medför också mer ineffektiv vård som gör att det blir dyrare att gå till veterinären.

”2016 hade jag en kvarts miljon i veterinärkostnader för två av mina fem hästar”, säger Jenny Gagnér.

Det finns mycket pengar att hämta hem och därför har Prevet fått med sig försäkringsbolag som partners. Dels Folksam som sänker premien för sina kunder om de använder Prevet och dels veterinärappen Firstvet som finns i Norden, Storbritannien och Tyskland.

”Försäkringsbolagen betalar ut 2,6 miljarder kronor i skadeersättning till djur varje år och utöver det har djurägaren betalat minst 20 procent av räkningen”, säger Jenny Gagnér.

Det finns tid och pengar att spara för alla parter, och man har även samarbete med flera veterinärkliniker som Hästkliniken vid universitetsdjursjukhuset SLU.

Med ett nytt kapitaltillskott på 15 miljoner kronor planerar Prevet att dra igång marknadsföringen av tjänsten på allvar. Bland investerarna finns bland andra Sveriges lantbruksuniversitets investeringsgren SLU Holding, Almi Invest som går in med 3 miljoner kronor, läkaren och storägaren i biotech-bolaget Genovis Mikael Lönn och den Uppsala-fokuserade fonden Linnéa Capital.

Investeringsbolaget Nascent Invest är också med i rundan, som var Prevets första investerare tillsammans med den tidigare Klarna-chefen Helene Adalberth som i dag jobbar med horsetech-appen Ridely.

Läs också: Före detta Klarna-chef blir ny delägare i horsetech-bolag 

”Nu är det dags att satsa järnet på sälj och marknad. Det är alltid aktuellt att göra det, men nu har vi inget att skylla på längre”, säger Jenny Gagnér.

Hon har precis anställt en marknadsansvarig och en digital strateg och Prevets team består totalt av sju personer. De andra fyra jobbar med produktutveckling varav tre är utvecklare och en interaktionsdesigner.

Prevet har sitt kontor i Uppsala och Jenny Gagnér bor på en gård mellan Uppsala och Knivsta, där hon tidigare har tränat hästar och haft elever. Men sedan två år tillbaka jobbar hon med bolaget på heltid.

Bolaget släppte sin app för hästar – Prevet Hästjournal – i en gratisversion redan 2018 för att bygga användarvolym. I dag har den närmare 10 000 registrerade användare och 30 procent är aktiva på månadsbasis.

Appen fungerar främst som ett verktyg för kommunikation mellan hästägare och veterinärer, men även mellan hästskötare, medryttare och hovslagare som på något sätt är inblandade i hästens och hästägarens liv. 

I appen kan alla journalföra hästen tillsammans och i den finns även kvalitetssäkrad information för att ge professionellt stöd som kan bidra till ett friskare djur.

Bolaget är också på väg att lansera Prevet Hundjournal, Prevet Kattjournal och kombinationstjänsten Prevet Family.

En premiumversion av appen, där det går att lägga till flera djur och fler användare, släpptes i december i fjol. Affärsmodellen bygger på en prenumerationsmodell där djurägaren betalar 79 kronor i månaden. 

Läs också: Svenska veterinärappen lanserar e-handel – utan läkemedel: ”Finns synergier”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer