Annons

Svensk fintech-doldis gör det möjligt för fonder att handla bitcoin

Kristoffer Fürst, mitten, är vd för Limina.
Kristoffer Fürst, mitten, är vd för Limina.
För drygt ett år sedan lanserade Stockholmsbolaget Limina sitt affärssystem för fondbolag. Nu lanserar de ett systemstöd för handel med bitcoin-terminer. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska fintech-bolaget Limina har tagit fram ett affärssystem som ska kunna ersätta alla olika system som fondbolag använder sig av för att till exempel hålla reda på in- och utflödena och köpa och sälja tillgångar. 

Lansering skedde för drygt ett år sedan och den första kunden anslöt sig i februari. I spåren av att de amerikanska optionsbörserna CME och CBOE lanserade terminskontrakt på kryptovalutan bitcoin har Limina nu även lanserat systemstöd för dessa. 

"Vad man än har i portföljen så måste det stödjas av systemet. Annars hamnar det utanför riskbilden och det blir mycket manuellt arbete när man ska försöka hantera transaktionen", säger Kristoffer Fürst, vd och grundare av Limina. 

”Så när CME kom ut med produkten behövde förvaltarna ändå vänta på portföljsystemen innan de faktiskt kan stoppa in det i sin portfölj. Det som händer nu är att det blir lättare att handla just bitcoin”, fortsätter han. 

Läs mer: Svensk fintech-doldis öppnar i London 

Har det varit några speciella utmaningar med att bygga stöd för bitcoin?

”Den största frågan är om man ska behandla det som en valuta, råvara eller som något separat. Terminsinstrumentet i sig är någorlunda standardiserat. Vi valde att likna det väldigt mycket med en råvara då vi ser att den har mer liknelser med en råvara än en valuta. En valuta styrs ofta på ett annat sätt och handlas också av andra anledningar.”

Hur ser efterfrågan ut?

”Än så länge har den varit mild. Jag har fått några förfrågningar, men det har inte varit någon storm. Kryptovalutor är inget nytt, men det blir helt nytt för den professionella investeringsvärlden eftersom man inte kunnat handla det tidigare. Jag tror att vi kommer se ett ganska långsam omfamnande, men då bitcoin kan förväntas vara extremt oberoende jämfört med mycket annat i marknaden så tror jag att den kommer leta sig in på många ställen även hos professionella investerare", säger Kristoffer Fürst. 

Läs mer: Fintech-startup får 10 miljoner för att kapa fondkostnader 

Enligt Kristoffer Fürst har Limina haft gott om ånga i maskinen under 2017. Från att ha börjat året utan både intäkter och kunder är man nu är nu uppe i femton fonder som använde sig av systemet. 

”Det har varit väldigt mycket att göra vilket så klart är jättekul. Vi befinner oss fortfarande i ett ganska tidigt skede men vi har haft riktigt bra tillväxt under året”, säger han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies