Annons

Svensk Kickstarter-succé får jättekund i USA

Strawbees vd Erik Bergelin.
Strawbees vd Erik Bergelin. Foto: Strawbee
Det började med en Kickstarter-kampanj. Nu ska leksakstillverkaren Strawbees börja leverera till amerikanska Barnes & Noble. ”Vi väntar oss att försäljningen trefaldigas i år”, säger vd:n Erik Bergelin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Först skulle it-profilen Jessica Stael von Holstein göra lego av glasspinnar. Nu vill Strawbees förvandla sugrör till pedagogiska leksaker med hjälp av sina plastmoduler.

Strawbees har tagit fram en plastbit som fungerar som nod i ett sugrörsbygge.

Strawbees har tagit fram en plastbit som fungerar som nod i ett sugrörsbygge. Idén påminner om den amerikanska leksaksserien Tinkertoys.

Idén är enkel men tydligen iögonfallande. Efter att ha medverkat på leksaksmässor i New York och tyska Nüremberg i år har bolaget fått en stor fisk på kroken, nämligen amerikanska Barnes & Noble. Bolaget är kanske mest känt som bokhandlare men säljer även leksaker och andra varor via nätet.

”Affären kom efter att vi hade visat upp oss på leksaksmässan i New York och i Tyskland. De hade sett oss redan när vi hade Kickstarter-kampanjen. De gillar innovativa produkter”, säger Strawbees vd Erik Bergelin.

Göteborgsbolaget, som 2014 tog in närmare 800 000 kronor i en uppmärksammad Kickstarter-kampanj, siktar nu på att göra en nyemission för att bana väg för expansion utomlands. Huvudmarknaderna har hittills varit sådana som Norden, USA och Japan.

I dagsläget står utbildningssektorn för 60 procent av Strawbees försäljning. Dock lär butikshandel stiga till omkring 80 procent av de totala intäkterna med Barnes & Noble som återförsäljare. Kedjan har 640 butiker i USA.

”Butikshandeln kommer att gå upp väldigt mycket nu”, säger han Erik Bergelin.

Strawbees nådde en omsättning på 2,4 miljoner kronor i fjol. I år väntar man sig att den siffran trefaldigas.

Läs mer: Pugz blev Sveriges mest framgångsrika Kickstarter någonsin

Läs mer: Kickstarter granskar drönarbluffen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer