Annons

Svensk låneutmanare vill ta in 700 miljoner – siktar mot börsen

Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg och bolagets vice vd Erika Eliasson.
Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg och bolagets vice vd Erika Eliasson. Foto: Evelina Carborn (Di).
Det svenska finansbolaget Lendify, som erbjuder blancolån, är i full färd med att ta in nytt kapital från investerare. Pengarna är en förberedelse inför en kommande börsnotering, uppger källor för Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Låneutmanaren Lendify, där förre finansministern Anders Borg och en rad svenska entreprenörer är delägare, vill ta in över 700 miljoner kronor i en så kallad pre-IPO, det vill säga att investerare erbjuds köpa nya aktier inför en börsnotering i en nyemission. Det uppger källor för Di Digital.

Lendify ska ha bjudit in en handfull banker, både lokala och internationella, för att pitcha för uppdraget att dra in nya pengar till låneplattformen och börja förbereda en notering. 

Separat från nyemissionsförberedelserna förhandlar Lendify för att få in ett nytt miljardbelopp i institutionellt kapital som ska finansiera utlåning, enligt Di Digitals uppgifter. 

Lendify erbjuder blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, till svenska privatpersoner där tanken är att de ska ha relativt hög kreditvärdighet. Bolaget grundades 2014 och började med att mäkla lån mellan privatpersoner, så kallad ”peer to peer lending”. 

Sedan dess har man ökat utlåningen med hjälp av institutionellt kapital. Lendify ansökte i höstas om tillstånd hos Finansinspektionen för att ge ut bolån och ha sparkonton, något nyhetssajten Breakit rapporterade. 

I juni meddelade Lendify att kapitalförvaltaren Insight Investment skjutit in omkring 1,5 miljarder kronor för finansiering av utlåningen. Nordea och DNB stoppade också in lånepengar, och totalt handlade det om 2,8 miljarder kronor under första halvåret 2019. 

Läs mer: Lendify tar in 1,5 miljarder kronor för utlåning från kapitaljätte 

I september slutförde Lendify en nyemission om 197 miljoner kronor där bolaget värderades till 1 miljard kronor, räknat före det nya kapitalet. 

Vilken värdering man nu siktar på eller hur långt bort en börsdebut är tänkt att ligga har Di Digital inga uppgifter om, men en av källorna tror att en notering sker tidigast 2021. 

Läs mer: Guldregn över låneutmanaren Lendify – når miljardvärdering

Bland Lendifys ägare finns också Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Axis-grundaren Martin Gren samt Bo och Ulf Eklöf, bröderna bakom sportkedjan Stadium.

Samtidigt kan Di Digital berätta att en av Lendifys tidigare största ägare sålt sitt innehav. Hans Westin och Sten Schröder, grundare av nischbanken Resurs, som ägde omkring 12 procent av Lendify via bolag, gick ur i samband med den förra kapitalanskaffningen. Anledningen är enligt Sten Schröder att man vill undvika potentiella intressekonflikter med privatlånebolaget My Money där man är huvudägare. 

Lendify har inte offentliggjort siffror för 2019. Året före omsatte bolaget 64 miljoner kronor med en förlust på 152 miljoner kronor. Bolaget har tidigare uppgett för Di Digital att omsättningen för första halvåret 2019 landade på nära 60 miljoner kronor.

Lånestocken uppgick enligt ett pressmeddelande i december till omkring 2 miljarder kronor. 

Di Digital har sökt bolaget för en kommentar. 

Läs mer: Lendify dubblar intäkterna – men går back med 150 miljoner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer