Hoppa till innehållet

Svensk minidrönare används av Nasa: ”Kan göra nästan vad som helst”

Bitcrazes minidrönare har sålts i över 20 000 exemplar och Malmöbolaget har bland annat Nasa som kund. Genom att skapa en plattform för robotik vill bolagets eldsjälar få området att blomstra.

Kristoffer Richardsson på Malmöbolaget Bitcraze är med och utvecklar minidrönaren Crazyflie.
Kristoffer Richardsson på Malmöbolaget Bitcraze är med och utvecklar minidrönaren Crazyflie.Foto: Amanda Lindgren

I slutet av 2009 började Tobias Antonsson, Marcus Eliasson och Arnaud Taffanel arbeta på att ta fram en väldigt liten drönare med namnet Crazyflie. För att finansiera projektet grundade de nästan två år senare företaget Bitcraze.

I dag är de fem personer som jobbar med drönarna från företagets kontor på startuphubben The Ground i Malmö. Medan Kristoffer Richardsson gör oss varsin kaffe berättar han hur Bitcraze inte är som andra företag. 

”Vi är helt självorganiserade, vilket betyder att det inte finns någon chef och ingen hierarki. I ett annat bolag hade kanske en av grundarna gjort den här intervjun men hos oss spelar det ingen roll”, säger han.

Läs även: Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda 

Bitcraze har hittills sålt cirka 20 000 Crazyflies, som är 9 cm i diameter. Till en början var det mestadels ”makers”, en hacker-influerad rörelse vars deltagare tycker om att bygga saker, som köpte dem.

”Om man är tidigt ute så är det okej att det kostar en del. Vår drönare var den minsta på marknaden ett tag men numera kan man få tag i en enkel drönare för 200–300 kronor på Clas Ohlsson. Då kan 180 dollar låta dyrt, men som forskare tycker man att det är billigt med tanke på den avancerade funktionaliteten”, säger Kristoffer Richardsson.

Foto: Amanda Lindgren

Numera säljs minidrönarna mestadels till universitet som använder de i olika forskningsprojekt och utbildningar. De har även sålts till rymdmyndigheten Nasa på grund av drönarnas autonoma positioneringssystem. 

”De är det de är till för. Vi bygger en plattform som gör att människor kan forska inom robotik, och i det här fallet speciellt om drönare. Den är superflexibel, den är open source och det går att göra nästan vad som helst med den”, säger Kristoffer Richardsson. 

Det senaste året har Bitcraze arbetat vidare på positioneringssystemet, som påminner om gps fast för inomhusbruk. På det viset ska drönaren kunna veta var den här. 

Bland annat forskas det om hur drönarna ska kunna flyga i svärmar och i vilken ordning ett större antal drönare ska flyga för att ta sig igenom ett hål. Med tanke på att drönarna inte kan flyga rakt ovanför varandra, eftersom de då störtar, krävs det en välorganiserad svärm för att klara av den typen av organisation. 

Ett universitet i Kalifornien har använd drönarna för att forska på svärmar. Ett annat har projekt har tittat på att använda den här typen av små drönare för att mäta koldioxidhalter ovanför växter i växthus.

Läs även: Hon vill nå Ikeas kunder med sin uppfinning 

I dag klarar sig Bitcraze på försäljningen av hårdvara, både av drönarna men också på de fyrkantiga "decken" på upp till 15 gram som ger drönarna olika egenskaper. 

”Man kan dels göra deck med olika sensorer. Vi har bland annat deck med högtalare, en för att ladda drönaren trådlöst och även en med en liten kamera som är densamma som i en optisk mus”, säger Kristoffer Richardsson. 

Vi har bland annat deck med högtalare, en för att ladda drönaren trådlöst och även en med en liten kamera som är densamma som i en optisk mus

Bolaget ser inte tillväxt som det viktigaste utan har en mer holistisk syn på tillvaron.

”Vi har inga finansiärer som har några åsikter och vi försöker optimera vår lycka mer än vårt kapital. Vi skulle gärna bli dubbelt så många. Tio hjärnor kan göra dubbelt så mycket som fem men vi har inte målet att disrupta branschen. Kan vi sälja så många drönare så att vi klarar oss och få lite pengar över så är det bra”, säger han och fortsätter:

”Ur ett personligt perspektiv gör vi det här för att vi gillar att bygga sådana här grejer. I ett större perspektiv vill vi hjälpa till med att utforska och upptäcka världen med robotik.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera