Hoppa till innehållet

Svensk musikstudio fyller på kassan – vill utmana Soundtrap

Den globala marknaden för digital musikproduktion fortsätter stadigt att växa. Nu plockar den svenska studion Soundation in 4 miljoner kronor för att utmana Spotify-ägda Soundtrap.

Adam Hasslert, vd på Soundation.
Adam Hasslert, vd på Soundation.Foto: Oskar Omne

Det svenska musiktechbolaget Soundation fyller på kassan med 4 miljoner kronor och tillsätter Adam Hasslert som ny vd. Han har en bakgrund inom techsektorn med chefsposter på crowdfundingplattformen Funder och betalbolaget Wywallet.

Soundation tillhandahåller en onlinebaserad studio där användarna kan skapa egen musik.

”Vi vill vara den perfekta språngbrädan för framtidens producentstjärnor. I stället för att behöva köpa dyra programvaror och installera någonting på datorn, fungerar vår studio direkt i webbläsaren. Vi vill attrahera både nybörjare och mer avancerade kreatörer”, säger Adam Hasslert.

Läs mer: Funder hjälper elitlagen med insamling 

Bolaget har sin bas i Stockholm och grundades redan 2009 av musikproducenten Bil Bryant. Men omsättningen har under de senaste åren legat relativt stilla på runt 2 miljoner kronor. 

”Bolaget har tidigare drivits av erfarna musikmänniskor, som byggt en fantastisk produkt och bland annat sålt ljud till Apples produkt Garage Band. Vi tror att det finns massor med lågt hängande frukter som vi kan plocka under det närmsta året för att förbättra bolagets position och värdering avsevärt”, säger Adam Hasslert. 

Med hjälp av det nya kapitaltillskottet ska bolaget bland annat lägga mer kraft på marknadsföring och dessutom stärka personalstyrkan, uppger Adam Hasslert. Från årsskiftet har antalet anställda ökat från fem till 13.

Soundation har i dagsläget 300 000 unika sidvisingar i månaden, med 75 000 månatligen aktiva användare. De tillämpar en affärsmodell liknande Spotify, med en begränsad gratisversion och ett premiumabonnemang.

”Vi har växt snabbt på kort tid, bara sedan årsskiftet har de aktiva användarna per månad ökat med 25 procent. Majoriteten använder gratisversionen i dag, men nu kommer vi i den nya ledningen in för att öka konverteringen. Den befinner sig inte riktigt där vi vill att den ska vara, så vi måste öka både kundstocken och intäkterna per kund”, säger Adam Hasslert.

Den stora delen av Soundations användare finns redan nu på den jättelika amerikanska marknaden.

”Soundation är och ska fortsatt vara en global tjänst. Men jag är glad att vi har flest användare i USA. Många andra svenska bolag har ju annars problem att över huvud taget ta sig in på den marknaden”, säger Adam Hasslert. 

Läs mer: Spotify köpte svenska appbolaget Soundtrap för en halv miljard 

I den senaste rundan på 4 Mk har Adam Hasslert själv deltagit tillsammans med de nuvarande ägarna. Bland de största aktieägarna finns finansmannen Johan von Kantzow, som finansierat bolagets resa hittills, samt Kaj af Kleen som arbetar som teknikchef på Kinnevik-ägda MTG. En annan ny investerare är musikproducenten Niklas Hellberg.

”Vi ser detta som en bryggfinansiering och tanken är att genomföra en ny och större runda om ett tag. Men först ska vi öka värdet på bolaget genom snabb tillväxt. Lönsamhet ligger betydligt längre fram”, säger Adam Hasslert.

Samtidigt är konkurrensen hård inom segmentet för digitala musikprogram, där nya aktörer ständigt ger sig in i kampen. Svenskgrundade Soundtrap lyckades dock ta sig genom bruset när musikstudiobolaget blev uppköpt av streamingjätten Spotify för en halv miljard kronor i slutet på 2017.

”Vi tycker det är jättekul att Spotify köpte Soundtrap. Det visar att marknaden är het och det ökar intresset för musikproduktion på nätet. Sedan finns det ju många andra streamingtjänster som vill utmana Spotify och dessa konkurrenter skulle vi gärna samarbeta med”‚ säger Adam Hasslert, vd på Soundation.

Läs mer: Soundtraps vd om Spotify-affären: ”Det är otroligt roligt” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera